Quantcast

Νίμιτς στο Real.gr: «Συμφωνία σύμβολο» - ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ χαιρετίζουν την κύρωση των Πρεσπών

«Συμφωνία-σύμβολο» και «παράδειγμα» επίλυσης των διαφορών για την περιοχή των Βαλκανίων  χαρακτήρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς την Συμφωνία των Πρεσπών και την επικύρωσή της απο το ελληνικό κοινοβούλιο. Την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρέτισαν επίσης ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, o Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον,  ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ομάδες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Real.gr ο κ.Νίμιτς κάλεσε και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν την συμφωνία καλή τη πίστη.

Eνα σχόλιο για τις σημερινές εξελίξεις;

Πολύ καλή μέρα σήμερα, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών.Έγινε η αρχή και πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τη σημαντική δουλειά που έκανε και ελπίζω όλοι οι Έλληνες να εκτιμήσουν την σημασία αυτής της συμφωνίας.Tώρα και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία καλή τη πίστη.

Νιώθετε δικαιωμένος;

Νιώθω ότι έκανα τη δουλειά μου και είμαι πολύ χαρούμενος με την προσπάθειά μου”.

Ποια είναι η επόμενη μέρα για τα Βαλκάνια;

Αυτή η συμφωνία αποτελεί σύμβολο που δείχνει ότι δύο βαλκανικές χώρες επιτυγχάνουν συμφωνία σε ένα δύσκολο ζήτημα επί της ουσίας μόνες τους, αν και με την βοήθεια του ΟΗΕ, και βελτιώνουν τη σχέση τους. Αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα για άλλες χώρες στην περιοχή να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Θεωρώ ότι οι βαλκανικές χώρες είναι μικρές, ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο όπου υπάρχουν μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Οι μικρές χώρες πρέπει να εργάζονται για το δικό τους καλό αλλιώς θα είναι πιο ευάλωτες απέναντι στις μεγαλύτερες.

ΕΕ και ΝΑΤΟ χαιρετίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ομάδες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο χαιρετίζει η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αναλυτικά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσ με προσωπικό του μήνυμα στο Twitter δήλωσε για τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων: "είχαν φαντασία, πήραν το ρίσκο και ήταν έτοιμοι να θυσιασούν τα προσωπικά τους συμφέροντα για το ευρύτερο καλό. Ζόραν, Αλέξη, Μπράβο. Πετύχατε το ακατόρθωτο".

Στο κοινό τους μήνυμα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν αναφέρουν:

"Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της Βουλής. Από την αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη από όλες τις πλευρές για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε ήδη να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν μαζί συντάξει μια νέα σελίδα του κοινού μας μέλλοντος της ΕΕ".

Με τη σειρά του ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση δήλωσε: "Η συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της Ελλάδα και σύντομα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ιστορική πρόοδο για τις δύο χώρες, την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Επικροτώ τους ηγέτες και από τις δύο πλευρές για το θάρρος και το όραμά τους".

"Αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την σταθερή ενταξιακή προοπτική για την Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομάζεται σύντομα. Αυτή είναι η δύναμη της έλξης της ΕΕ στα καλύτερά της, η οποία φέρνει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή σε μια εποχή όπου οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης βρίσκονται σε άνοδο", ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν.

"Είμαι προσωπικά πολύ χαρούμενος καθώς το μακρύ ταξίδι των Πρεσπών που ξεκίνησε με τη συμφωνία Przino του 2015, την οποία μεσολαβούσα και η οποία επέτρεψε την "σύντομα Βόρεια Μακεδονία" να ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση", είπε ο Επίτροπος και τόνισε: "έκτοτε η χώρα έχει ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και έχει αντιμετωπίσει τα ζητήματά της με τους γείτονες. Αυτό πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για ολόκληρη την περιοχή".

"Χαιρετίζω την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης", τόνισε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Παρομοίως ο Κνουτ Φλάκενστάιν, εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε: "Συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο, το οποίο μόλις ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών. Χωρίς το θάρρος των προοδευτικών προσωπικοτήτων όπως οι Πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Ιστορική στιγμή για ολόκληρη την περιοχή".

Γενς Στόλτεμπεργκ: "Χαιρετίζω τη σημερινή κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας των Πρεσπών ως μια σημαντική συμβολή στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής και προσβλέπω στη ένταξη στο ΝΑΤΟ της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας".

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χαιρετίζει και αυτό θερμά τη σημερινή κύρωση της συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο για να τερματίσει μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

"Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα σήμερα επικύρωσε τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Αλεξή Τσίπρα και Ζόραν Ζαέφ, και ανοίγει το δρόμο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η ιστορική στιγμή ακολουθεί αντίστοιχη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στα Σκόπια νωρίτερα αυτό το μήνα", αναφέρει το EΣΚ.

Η ΕΣΚ συγχαίρει τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια για τις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν τις δεκαετίες ιστορικής δυσαρέσκειας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε: "είμαστε περήφανοι που αυτή η ιστορική συμφωνία, την οποία συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, έχει επικυρωθεί τελικά από όλες τις πλευρές, γεγονός που αποτελεί σαφή απόδειξη για το πώς οι χώρες μπορούν να βάλουν πίσω τους μακρά επιχειρήματα δεκαετιών".

"Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός και για τις δύο χώρες, μια νίκη για τη δημοκρατία και ένα σαφές σημάδι για το τι μπορεί να επιτύχει η προοδευτική πολιτική. Η συμφωνία αυτή ανοίγει την πόρτα για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και συμβάλλει στη σταθερότητα των Βαλκανίων. Το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ισχυρότερο λόγω της σημερινής ψηφοφορίας. "

"Το ΕΣΚ είναι περήφανο που συμμετείχε σε ολόκληρη τη διαδικασία, διευκολύνοντας μια σειρά συναντήσεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ κατά τις συνεδριάσεις προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ΕΣΚ. Η συμφωνία έλαβε επίσης υποστήριξη και ενθάρρυνση από όλους τους πρωθυπουργούς της ΕΣΚ κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Μάιο".

Από την πλευρά της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η  Ska Keller, πρόεδρος της Ομάδας και ηγέτης του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων για τις εκλογές της ΕΕ, σχολίασε:

 "Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι μια νίκη για την ειρήνη στην περιοχή. Με την υπέρβαση τεράστιων εμποδίων, η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία ανοίγει την πόρτα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη Βόρεια Μακεδονία και ενισχύει την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Χαιρετίζω τις πραγματιστικές και θαρραλέες προσπάθειές τους να επιλύσουν τη διαφωνία ονόματος. "

Παρομοίως ο Philippe Lamberts, Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζει:

 Τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να λάβουν υπόψη το έργο των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ως πρότυπο συνεργασίας στην περιοχή. Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να τύχουν της υποστήριξης και της πολιτικής υποστήριξης που τους αξίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ενός αξιόπιστοη χάρτη πορείας προς την ένταξη στην ΕΕ. Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει πάντοτε τις προσπάθειες για να φέρει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη σωστή θέση τους στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ David McAllister (ΕΛΚ, DE) και ο εισηγητής για θέματα ΠΓΔΜ Ivo Vajgl (ALDE, SI) χαιρέτισαν τα τελικά βήματα που έγιναν για την εφαρμογή της αποκαλούμενης συμφωνίας Πρεσπών.

"Επιδοκιμάζουμε την αποφασιστικότητα και το πολιτικό θάρρος των ηγετών καθώς ο συμβιβασμός δεν θα ήταν εφικτός χωρίς την υποστήριξη και την ευθύνη των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες".

"Με την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος συμφιλίωσης, οι δύο γείτονες αποτελούν παράδειγμα για ολόκληρη τη γειτονιά και δημιουργούν μια εταιρική σχέση που θα ωφελήσει τους ανθρώπους στην περιοχή και τις μελλοντικές τους φιλοδοξίες. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει τη στήριξή της για την περαιτέρω ευρω-ατλαντική ένταξη της επικείμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", αναφέρουν.

"Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών έχει τη δυνατότητα να φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στηρίξει την ηγεσία του πολιτικού και κοινοβουλευτικού σώματος στα Σκόπια για την πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ. Καλούμε τις πρωτεύουσες της ΕΕ να αναγνωρίσουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους".

Σημειώνεται ότι μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ πρόκειται να επισκεφθεί τα Σκόπια από τις 28 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου για να αξιολογήσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στη χώρα και να συμμετάσχει στην έναρξη του 2ου Διαλόγου Jean Monnet για την ειρήνη και τη δημοκρατία με τον Πρόεδρο και την κοινοβουλευτική ηγεσία της Sobranie (Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας).

Πομπέο και Μπόλτον χαιρετίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ως ιστορική ευκαιρία να προωθηθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή χαρακτήρισε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η δήλωση του  Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, έχει ως εξής :

  “Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Ελλάδας να επικυρώσει τη  Συμφωνία των  Πρεσπών. Οι ηγέτες της Ελλάδας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να προωθήσουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή”.

Τα συγχαρητήρια του έδωσε μέσω twitter και  o Σύμβουλος  Εθνικής Ασφαλείας και δεξί χέρι του  Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, Τζον Μπόλτον

“Συγχαρητήρια στους ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ‘Μακεδονίας’, Ζόραν Ζάεφ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια», έγραψε σχετικά.