Quantcast

Ο Ερντογάν ξεκινά «πόλεμο» με τον Τραμπ - Ανακοίνωσε μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα

Αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας νέο μέτωπο στον οικονομικό πόλεμο που μαίνεται, με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μποϊκοτάζ των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στο τελεσίγραφο του Τραμπ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση με την Τουρκία αν δεν απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Μπράνσον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου μετέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ,Τζον Μπόλτον στον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς.

Η σκληρή στάση του Λευκού Οίκου , σημειώνει το πρακτορείο, σηματοδοτεί τη συνέχιση της κόντρας στις διμερείς σχέσεις και της κρίσης για την τουρκική οικονομία.

Να σημειωθεί ήδη η Άγκυρα έχει ανακοινώσει μέτρα για να σταματήσει η «βουτιά» της τουρκικής λίρας.

Κάνοντας λόγο για «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ζητήσει από τους πολίτες να προχωρήσουν στην πώληση δολαρίων για να στηρίξουν το εγχώριο νόμισμα.

Ο ίδιος, παράλληλα, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα εκτός του δολαρίου.

Το χρονικό της κρίσης

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον - Άγκυρας, χωρών συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, διανύουν εδώ και δύο χρόνια περιόδους υψηλής έντασης, ωστόσο η ένταση αυτή έχει ξεκάθαρα κλιμακωθεί μετά την επανεκλογή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο.