Quantcast

Ο Μπράνσον σταματά επένδυση 1 δισ. δολαρίων στη Σ. Αραβία εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι - Εξαιρετικά ανήσυχος δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

Ο Βρετανός μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον σταματά τις συνομιλίες του με το Ταμείο Κρατικού Πλούτου της Σαουδικής Αραβίας για προγραμματισμένη επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τον όμιλο Virgin, έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η  «υπόθεση Κασόγκι» ώθησε αρκετούς επιχειρηματίες και εταιρείες να επαναξιολογήσουν τις συμφωνίες τους με σαουδαραβικές επιχειρήσεις, με τον  Μπράνσον να είναι το «μεγαλύτερο όνομα» στο χώρο των επενδύσεων.

Ο μεγιστάνας δήλωσε στους Financial Times ότι είχε «μεγάλες ελπίδες» για τις εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ήταν πρόθυμος να αναλάβει δύο τουριστικά έργα κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εντούτοις, ανέφερε σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι, «αν επιβεβαιωθεί, σαφώς θα αλλάξει την απόφαση όλων μας στη Δύση να μην συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας»

Πρόσθεσε δε, ότι ο όμιλος εταιρειών «Virgin», του οποίου είναι ιδιοκτήτης, έχει  ζητήσει πληροφορίες από την Σαουδική Αραβία σχετικά με το περιστατικό.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μπράνσον ανακοίνωσε ότι το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας είχε δεσμευτεί να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις εταιρείες του Βρετανού μεγιστάνα Virgin Galactic και Virgin Orbit που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχος» για την εξαφάνιση του βετεράνου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και θα μιλήσει για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας τις επόμενες μέρες.

«Είναι πολύ σοβαρό» είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, τονίζοντας «Περιμένω την αλήθεια και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η Γαλλία θέλει να γίνουν τα πάντα έτσι ώστε να μάθουμε όλη την αλήθεια για την υπόθεση, της οποίας τα πρώτα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».