Quantcast

«Παλεύει» να κρατηθεί η Μέι - Όρισε νέο υπουργό Brexit αλλά από Δευτέρα «έρχεται» πρόταση μομφής

Ο 46χρονος Στίβεν Μπάρκλεϊ, μέχρι σήμερα Υφυπουργός Υγείας, ορίστηκε ως ο νέος Υπουργός Brexit από την Τερέζα Μέι, μετά από την παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ. Ωστόσο πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, σύμφωνα με το BBC.

Ο άγνωστος σε μεγάλη μερίδα του κοινού βουλευτής από την κομητεία του Κέμπριτζσιρ θεωρείται από τους μετριοπαθείς υποστηρικτές του Brexit, όπως επίσης και βουλευτής που ακολουθεί τη γραμμή του κόμματος σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Όπως πάντως έχει διευκρινιστεί, των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα ηγείται η Πρωθυπουργός. Ο κ. Μπάρκλεϊ θα έχει την ευθύνη των προετοιμασιών για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

Τη θέση της επίσης παραιτηθείσας Έσθερ ΜακΒέι στο Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει η Άμπερ Ραντ.

Η κα Ραντ είχε παραιτηθεί από τη θέση της Υπουργού Εσωτερικών μόλις τον Απρίλιο, παραδεχόμενη ότι είχε παρουσιάσει, εν αγνοία της, ανακριβή στοιχεία σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, στον απόηχο του σκανδάλου με την αντιμετώπιση μεταναστών από την Καραϊβική.

Από την άλλη πλευρά, οι «αντάρτες» των Συντηρητικών συνεχίζουν να στέλνουν επιστολές για να υποβάλλουν πρόταση μομφής. Πληροφορίες που μεταδίδουν Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ίσως έχουν συγκεντρωθεί  οι 48 επιστολές που απαιτούνται και ίσως κινηιεί η διαδικασία, με τους παρατηρητές να προκρίνουν ως πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.

Σε περίπτωση που οι αντάρτες πιάσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.

Ο Συντηρητικός βουλευτής Στιβ Μπέικερ, που πρωτοστατεί στην παρότρυνση των ευρωσκεπτικιστών συναδέλφων του να υποβάλουν επιστολές μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι, δήλωσε στο BBC ότι πιθανώς ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται δεν θα συμπληρωθεί εντός της ημέρας.

Νωρίτερα ο ίδιος βουλευτής είχε υποστηρίξει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το αρμόδιο κομματικό όργανο, η Επιτροπή 1922, είχε ήδη λάβει τις 48 επιστολές «και περίπου δέκα παραπάνω».

Όπως είπε, ωστόσο, στο BBC, νομίζει τελικά ότι ο αριθμός των επιστολών θα συμπληρωθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.