Quantcast

«Αλλάχ Ακμπάρ» φώναζε ο δράστης που αιματοκύλισε το Στρασβούργο – Σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Στρασβούργο, άκουσαν τον δράστη να φωνάζει «Αλλάχ Άκμπαρ», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ, προσθέτοντας πως «τέσσερις οικείοι» του υπόπτου Σερίφ Σ. ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, τέθηκαν υπό κράτηση.

«Η τρομοκρατία έπληξε και πάλι το έδαφός μας, υπενθυμίζοντάς μας με τρόπο δραματικό πως η απειλή εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματική», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το πρωτοδικείο του Στρασβούργου.

"Βάσει της τοποθεσίας που αποτέλεσε στόχο, του τρόπου που έδρασε ο επιτιθέμενος, του προφίλ του και των μαρτυριών που συλλέχθηκαν απ' αυτούς που τον άκουσαν να φωνάζει 'Αλλάχ Άκμπαρ', την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού", σημείωσε.

Η εισαγγελία έχει αρχίσει έρευνα για «φόνους που σχετίζονται με τρομοκρατική επιχείρηση, απόπειρες φόνου που σχετίζονται με τρομοκρατική επιχείρηση», καθώς και για σύσταση τρομοκρατικής συμμορίας για προετοιμασία εγκλημάτων εναντίον προσώπων.

Ο 29χρονος δράστης, το όνομα του οποίου αναφέρεται από τα γαλλικά μμε ως Σερίφ Σεκάτ, έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο και είναι σεσημασμένος από την κρατική ασφάλεια για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. Άνοιξε πυρ χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) σε τρία σημεία του ιστορικού κέντρου του Στρασβούργου, στην περίμετρο της Χριστουγεννιάτικης αγοράς.

«Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής, άνοιξε επανειλημμένα πυρ με πιστόλι και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι με τα οποία τραυμάτισε σοβαρά και σκότωσε», αφηγήθηκε ο Ετζ.

Σύμφωνα με τον δικαστικό, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και «ένας τρίτος είναι εγκεφαλικά νεκρός». Εξάλλου «δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν και η κατάσταση έξι εξ αυτών είναι πολύ σοβαρή».

«Πολλές έρευνες πραγματοποιήθηκαν αυτή τη νύκτα σε τόπους στους οποίους» ο Σερίφ Σεκάτ «πιθανόν σύχναζε» και «τέσσερις οικείοι τέθηκαν υπό κράτηση αυτή τη νύκτα», δήλωσε ο Ετζ.

«Έχει ήδη φυλακισθεί επανειλημμένα και ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση από το 2015 για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορρά του ως προσήλυτου», δήλωσε ακόμη ο Ετζ επιβεβαιώνοντας πως περιλαμβανόταν στο αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα (FSPRT) και «αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης από την DGSI».

Με βαρύ ποινικό μητρώο ο δράστης

Ο ύποπτος είναι «γνωστός στις υπηρεσίες της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κυρίωσε για κλοπές και βιαιότητες», πρόσθεσε εξάλλου διευκρινίζοντας πως «27 καταδίκες» περιλαμβάνονται στο ποινικό μητρώο του «για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράχθηκαν σχεδόν σε όλη τη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία και επίσης στην Ελβετία».

Ο δράστης της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 13 χθες το βράδυ στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου, είναι ο Σερίφ Σεκάτ, ένας 29χρονος με βαρύ ποινικό μητρώο που ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή και εξακολουθεί να διαφεύγει.

Σύμφωνα με μια φωτογραφία ταυτότητας που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ύποπτος έχει μαύρα μάτια και μαλλιά, πυκνά φρύδια και κοντό μούσι.

«Δεν ήταν με πάθος στο ισλάμ», είπε εντούτοις στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 22χρονος που κατοικεί στην ίδια συνοικία πολυκατοικιών σε προάστιο της πόλης του Στρασβούργου. Ο γείτονας αυτός περιγράφει έναν άνδρα «διακριτικό, όχι μεγαλόσωμο», ο οποίος κατοικούσε μόνος σ' ένα μικρό διαμέρισμα. Οι γονείς του κατοικούν επίσης στη συνοικία, διευκρινίζει.

Η πολυκατοικία του --μπροστά από την οποία είχαν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί τρεις αστυνομικοί και η οποιά βρίσκεται στο βάθος αυτής της μικρής συνοικίας εργατικών πολυκατοικιών-- είναι ιδιαίτερα ρημαγμένη και περιγράφεται από τους γείτονες ως «πολυκατοικία για τράνζιτ».

Ο φάκελος του δράστη, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1989 στο Στρασβούργο, είχε χαρακτηρισθεί «S» από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2016, αφού ο Σεκάτ είχε μείνει στη φυλακή από το 2013 έως το 2015, διάστημα κατά το οποιο προσήλκυσε την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών για βιαιότητες, για τη ριζοσπαστικοποίηση των θρησκευτικών πρακτικών του και για τον προσηλυτισμό του.

Βάσει αυτών, οι υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν «με αρκετά σοβαρό τρόπο» αφότου είχε αποφυλακιστεί το 2015, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.

Το γεγονός ότι βρισκόταν στον κατάλογο των προς παρακολούθηση προσώπων προκαλεί ερωτήματα, σύμφωνα με το Ρόιτερ, για ενδεχόμενες αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, αν και στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται περίπου 26.000 πρόσωπα που θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο ασφάλειας για τη Γαλλία.

Μολονότι έχει ένα «αρκετά σημαντικό» ποινικό μητρώο (βιαιότητες, κλοπές, καταστροφές...), αυτός ο «ριζοσπαστικοποιημένος» «ουδέποτε έγινε γνωστός για αδικήματα συνδεόμενα με την τρομοκρατία», επέμεινε ο Νουνιέζ, διαψεύδοντας πως ο Σεκάτ είχε προσπαθήσει να μεταβεί στη Συρία.

Ο υφυπουργός ζήτησε επίσης από τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται με προσοχή στο κίνητρο της τρομοκρατίας, λέγοντας πως προς το παρόν «δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί», παρόλο που την έρευνα έχει αναλάβει η παρισινή εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας.

 Φυλακή στη Γαλλία και τη Γερμανία

Στη φυλακή, ο Σεκάτ «παρακινούσε στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων με ριζοσπαστική μορφή, αλλά τίποτε δεν επέτρεπε να ανιχνευθεί ότι θα περνούσε στη δράση στην καθημερινή ζωή», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά τη διαδρομή του στα σωφρονιστικά ιδρύματα, η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ διευκρίνισε πως «εξέτισε στη Γαλλία δύο ποινές φυλάκισης δύο ετών καθεμιά». «Βγήκε από τη φυλακή πριν από τρία χρόνια, μετά την τελευταία καταδίκη του», πρόσθεσε.

Πριν από τη χθεσινή επίθεση, ο φυγάς καταζητούνταν ήδη για μια υπόθεση ένοπλης ληστείας από συμμορία που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018 και «η οποία εξελίχθηκε άσχημα», με απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με μια πηγή.

Για την υπόθεση αυτή επρόκειτο να συλληφθεί χθες, Τρίτη, το πρωί από τις δυνάμεις της τάξης, όμως δεν ήταν στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν μια χειροβομβίδα και ένα πιστόλι. Πέντε πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση και ανακρίνονται στο πλαίσιο της έρευνας αυτής.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο ύποπτος είχε επίσης καταδικασθεί στη Γερμανία σε «φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών το 2016 για διαρρήξεις». Στη Γερμανία έμεινε στη φυλακή λίγο λιγότερο από έναν χρόνο και στη συνέχεια απελάθηκε στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, είχε διαρρήξει ένα οδοντιατρείο το 2012 στην πόλη Μάιντς, απ' όπου είχε κλέψει μετρητά και χρυσά δόντια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, είχε διαρρήξει ένα φαρμακείο στο Ένγκεν, κοντά στη λίμνη της Κωνσταντίας.

Βild: Ο δράστης διέφυγε στη Γερμανία ή προσπαθεί να διαφύγει

Στην Γερμανία ενδέχεται να έχει διαφύγει ή να προσπαθεί να διαφύγει ο δράστης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η οποία επικαλείται κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι γερμανικές αρχές έλαβαν σχετική ενημέρωση από τους γάλλους συναδέλφους τους νωρίς το πρωί και εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας ειδικά στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γερμανίας, όπου ήδη από χθες το βράδυ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής ομάδας BFE .

Ο 29χρονος άνδρας που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 άλλων χθες βράδυ στο Στρασβούργο, σύμφωνα με τη νομαρχία του Κάτω Ρήνου, εξακολουθεί να διαφεύγει, με τις αρχές να χτενίζουν μια πόλη που τελεί υπό σοκ μετά τη φονική επίθεση εναντίον της χριστουγεννιάτικης αγοράς της.

Ο δράστης των πυροβολισμών παραλίγο να πιαστεί χθες βράδυ αλλά εξαφανίστηκε, μετά τις ανταλλαγές πυρών με αστυνομικούς, εξήγησε ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ρις στο δίκτυο Europe 1.

Ο δράστης άνοιξε πυρ χθες βράδυ λίγο πριν από τις 20.00 τοπική ώρα σε τρία σημεία του ιστορικού κέντρου του Στρασβούργου, μέσα σε δρόμους με καταστήματα στο μέσο της διάσημης χριστουγεννιάτικης αγοράς τη πόλης, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες.|

Σχεδόν 420 αστυνομικοί από διάφορες μονάδες και 200 χωροφύλακες επιχειρούν για τον εντοπισμό του.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκδοχή ο φυγάς να πέρασε στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός των συνόρων έχει διασφαλιστεί όπως και ο αποκλεισμός περιμετρικά της πόλης του Στρασβούργου".

Η εισαγγελία του Παρισιού διενεργεί έρευνα για "δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών σε σχέση με τρομοκρατική ενέργεια και συμμετοχή σε εγκληματική τρομοκρατική συμμορία".

"Το τρομοκρατικό κίνητρο δεν έχει διαπιστωθεί", δήλωσε ο Νουνιές στο δίκτυο France Inter, καλώντας για "μέγιστη προσοχή" όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των γεγονότων.