Quantcast

Προγράμματα συγχρηματοδότησης αμυντικών βιομηχανικών σχεδίων μισού δισ. ευρώ παρουσίασε η Κομισιόν

Προγράμματα εργασίας για τη συγχρηματοδότηση κοινών αμυντικών βιομηχανικών σχεδίων το 2019-2020 αξίας μέχρι 500 εκατ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν και η Επίτροπος Μπιενκόφσκα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι έχουν διατεθεί επιπλέον 25 εκατ. ευρώ για τη στήριξη συνεργατικών ερευνητικών έργων στον τομέα της άμυνας το 2019, με προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που ξεκίνησαν σήμερα.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν, "η κατάσταση έχει αλλάξει", "η άμυνα μπει πια ψηλά στην ατζέντα της Κομισιόν" και περιέγραψε τους λόγους, εξηγώντας ότι τις σημερινές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση, από το 2021, "ένα πλήρως ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα προωθήσει μια καινοτόμο και ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανική βάση και θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ".

Μέσω δύο προδρόμων προς το Ταμείο, η Κομισιόν λαμβάνει μέτρα για να καταστεί η αμυντική συνεργασία υπό τον προϋπολογισμό της ΕΕ πραγματικότητα από τώρα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η προπαρασκευαστική δράση για την έρευνα στον τομέα της άμυνας (PADR) συνεχίζει να παραδίδει για τρίτη συνεχή χρονιά και με τις σημερινές αποφάσεις ξεκινούν τα πρώτα κοινά αμυντικά βιομηχανικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Άμυνας (EDIDP).

Αυτό θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η τεχνολογία drones, η δορυφορική επικοινωνία, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοεπιτήρηση και η θαλάσσια επιτήρηση.

Οι επιλέξιμες κοινοπραξίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το 2019 μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τα πρώτα έργα θα επιλεγούν πριν από το τέλος του 2019, ακολουθούμενη από την επίσημη υπογραφή συμφωνιών επιχορήγησης.

Απαντώντας σε ερώτηση του real.gr για το αν και κατά πόσο πρέπει στο εσωτερικό της επόμενης Κομισιόν να στηθεί μια νέα και πλήρως στελεχωμένη Γενική Διεύθυνση Άμυνας, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν δήλωσε: "σκέφτομαι φωναχτά, καθώς δεν έχω τρόπο να επηρεάσω τις αποφάσεις της επόμενης Κομισιόν, η συνθήκη δεν πρόκειται να αλλάξει, η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη δεν θα έχουν λιγότερη ή περισσότερη ισχύ, αλλά οι πολίτες αναμένουν περισσότερη δράση για την ασφάλεια, είναι πια θολά τα όρια μεταξύ ασφάλειας και άμυνας και ο Πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν θα ήθελε να οργανώσει την Κομισιόν του με ένα τρόπο που να είναι περισσότερο, αν όχι το ίδιο αποτελεσματική με τη σημερινή".

Από την πλευρά της η Επίτροπος Μπιενκόφσκα συμπλήρωσε στο ίδιο ερώτημα ότι "η μορφή πρέπει να ακολουθεί την αποτελεσματικότητα", διευκρινίζοντας ότι "διαχειριζόμαστε περισσότερα χρήματα άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε και νέα εξειδίκευση".

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Κομισιόν και σε ό,τι αφορά την κοινή ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, το πρώτο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP) που συμφωνήθηκε με τα κράτη μέλη προβλέπει συγχρηματοδότηση 500 εκατ. Ευρώ για την από κοινού ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων κατά τη διάρκεια του 2019-2020.

Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει 9 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το 2019 και θα ακολουθήσουν 12 νέες προσκλήσεις για το 2020. Αυτές οι προσκλήσεις θα καλύψουν τομείς προτεραιότητας σε όλους τους τομείς - αέρα, ξηρά, θάλασσα, κυβερνοχώρο και διάστημα, την ενεργοποίηση επιχειρήσεων, προστασία και κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων:

-80 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δυνατοτήτων ανίχνευσης απειλών CBRN ή συστημάτων αντιμετώπισης προβλημάτων θορύβου ·

- 182 εκατ. Θα καλύψουν την ευαισθητοποίηση και την άμυνα στον κυβερνοχώρο, λειτουργίες υψηλού επιπέδου, 

- € 71 εκατ. θα στηρίξουν την αναβάθμιση ή την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς για καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες

- € 27 εκατομμύρια θα υποστηρίξουν λύσεις σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, Εικονικής Πραγματικότητας και Κύβερνοασφάλειας.

- 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της ανάπτυξης του Eurodrone, μια κρίσιμη ικανότητα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και

- 37 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των διαλειτουργικών και ασφαλών στρατιωτικών επικοινωνιών του ESSOR.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της καινοτομίας στην έρευνα στον τομέα της άμυνας η Κομισιόν δημοσιεύει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής δράσης για την έρευνα στον τομέα της άμυνας (PADR), της τρίτης και της τελικής φάσης του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της Κομισιόν Γιούνκερ.

Το πρόγραμμα εργασίας του 2019 θα αφιερώσει 25 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα στον τομέα της κυριαρχίας του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και των μελλοντικών τεχνολογιών για την αποδιοργάνωση της άμυνας - δύο τομείς που θεωρούνται ουσιαστικοί για τη διατήρηση της τεχνολογικής πρωτοπορίας και της ανεξαρτησίας της Ευρώπης μακροπρόθεσμα.