Quantcast

Προσαγωγές στελεχών της Ομόνοιας και αστυνομικού που συνόδευε βουλευτή στο μνημόσυνο Κατσίφα - Ενταση στα σύνορα με την Αλβανία

Ενταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα πριν και μετά το μνημόσυνο του Κατσίφα. Στους Αγίους Σαράντα προσήχθη ο αστυνομικός που συνόδευε τον βουλευτή της ΝΔ Β. Γιόγιακα, καθώς και στελέχη της Ομόνοιας.

Συνελήφθησαν καθ' οδόν από Χιμάρα προς τους Βουλιαράτες, στο χωριό Γεωργουτσάτες ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑ-ΧΙΜΑΡΑΣ Διονύσιος - Φρέντης Μπελέρης μαζί με αλλά στελέχη του παραρτήματος.

"Περάσαμε τα σύνορα, ο αστυνομικός μου είχε μαζί του το υπηρεσιακό του όπλο, δεν μας ρώτησαν κάτι σχετικά. Στον επόμενο έλεγχο μας σταμάτησαν, τους είπαμε για το όπλο και θεώρησαν ότι έπρεπε να κρατήσουν τον άνθρωπο. Εγώ συνέχισα, πήγα στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα" δήλωσε στο enikos.gr ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας.

Ο αστυνομικός μαζί με τον βουλευτή πέρασαν κανονικά τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέσω του μεθοριακού σταθμού της Σαγιάδας και την ώρα που βρίσκονταν στο χωριό Κρανιά, Αλβανοί αστυνομικοί τούς σταμάτησαν και τους έκαναν σωματική έρευνα.

Οι τοπικές Αρχές διαπίστωσαν ότι ο αστυνομικός είχε μαζί του τον ατομικό του οπλισμό και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα, όπου και παραμένει.

Τελέστηκε το μημόσυνο 

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στις Βουλιαράτες, στις 11:00 ώρα Αλβανίας, το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και Έλληνες μειονοτικοί από διάφορες περιοχές συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του και κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τον τάφο του.

Παρόντες στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γόγιακας, ο βουλευτής της 'Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο ευρωβουλευτής της ΧΑ Γιώργος Επιτήδειος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα 'Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Βαγγέλης Ντούλες.

Αντισυγκέντρωση εν τω μεταξύ, διοργάνωσαν την ώρα του μνημόσυνου, Αλβανοί εθνικιστές με σύνθημα «να σώσουμε την Αλβανία».

 

Από χθες το πρωί τα μέτρα ασφαλείας της αλβανικής αστυνομίας ήταν δρακόντεια, είχαν στηθεί μπλόκα στους δρόμους τα οποία διενεργούσαν ελέγχους, ενώ στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς γίνονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους ήθελαν να φτάσουν στις Βουλιαράτες, μπλοκάροντας έτσι την είσοδο σε δεκάδες οχήματα.

Ακολούθως, οι πολίτες που επέβαιναν σε αυτά προχώρησαν σε διαμαρτυρία, κατά τουριστικών λεωφορείων προερχόμενων από την Αλβανία που ήθελαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας. Μάλιστα έγινε χρήση χημικών από την Αστυνομία.

Την Παρασκευή οι αλβανικές αρχές, σύμφωνα με το τοπικό μέσο himara.gr, παρεμπόδισαν ακόμη και συγγενείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, προκειμένου να μην παρευρεθούν στο μνημόσυνο.

Παράλληλα, δημοσιογράφοι υποχρεώθηκαν να περιμένουν έως και δύο ώρες στα σύνορα για να ελεγχθούν τα στοιχεία τους ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου από τη Μόσχα.

Ενταση  και τραυματισμοί στο μνημόσυνο του Κατσίφα στο Ηράκλειο – Συνθήματα κατά του Μαρι

Κλίμα έντασης επικράτησε το πρωί στο Ηράκλειο μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αντιφασιστών, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά τη διάρκεια τέλεσης μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη δολοφονία του στους Βουλιαράτες.

 

Το μνημόσυνο τελέστη με πρωτοβουλία του κινήματος πολιτών "ΑΡΔΗΝ" και του κινήματος "Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος" του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

"Όλοι μαζί σαν γνήσιοι πατριώτες, στέλνουμε αποφασιστικό μήνυμα που θα συνεχίσουμε τον αταλάντευτο πατριωτικό μας αγώνα. Για να συνεχίσουμε τον αγώνα του Κωνσταντίνου" - ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες άγνωστοι έγραψαν συνθήματα έξω από το γραφείο του ευρωβουλευτή στο Ηράκλειο.

 
Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων. Η ένταση προκλήθηκε όταν αντιφασίστες που έφτασαν στο σημείο ήρθαν σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έντασης τραυματίστηκε ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στο κεφάλι.

 

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με το flashnews.gr, βγήκε έξω ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος και προσπάθησε μιλώντας τους να ηρεμήσει τα πνεύματα κάτι που δεν κατάφερε αφού οι αντιφασίστες του επιτέθηκαν λεκτικά κατηγορώντας τον που δέχτηκε να επιτρέψει την τέλεση μνημόσυνου ενός φασίστα όπως είπαν.

Κατά τη διάρκεια της έντασης η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου.

Θλίψη προκαλεί, πάντως, η κίνηση κάποιων να γράψουν συνθήματα πάνω στον τοίχο του Ι.Μ.Ναού του Αγίου Μηνά.