Quantcast

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέι: Η δική μου ή καμία συμφωνία για το Brexit - «Βροχή» παραιτήσεων στην κυβέρνηση

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας και πιο συγκεκριμένα στην κυβέρνηση της Μέι η συμφωνία για το Brexit.

Ύστατη προσπάθεια να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Brexit κατέβαλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, την ώρα που ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί της αποχωρούν από την κυβέρνηση ελέω Brexit.

"Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση", δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Εκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες», είπε η Μέι, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν «άνετη διαδικασία», αφού, όπως παραδέχθηκε, καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη.

O Σέλις Βάρα, αρμόδιος υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την παραίτησή του, επιβεβαιώνοντας τη διάσπαση κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την οποία έκαναν λόγο βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Λίγα  λεπτά  αργότερα, την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

«Με βαθιά λύπη υποβάλλω στην πρωθυπουργό την παραίτησή μου ως υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας. Ήταν χαρά και προνόμιο να υπηρετώ στο υπουργείο της Βόρειας Ιρλανδίας και πάντα θα έχω τις καλύτερες αναμνήσεις» ανέφερε ο Σελις Βάρα.

Ο Βάρα τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο υπουργείο στις 23 Ιουλίου του 2018 και η παραίτησή του έρχεται ως συνέχεια της επίτευξης συμφωνίας για τους βασικούς όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Με τη σειρά του, ο Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Λυπάμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter.

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είχε αναλάβει το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις.

Και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Η Εσθερ ΜακΒέι είναι η τρίτη υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται σήμερα. 

Την παραίτησή της από τη βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit.

"Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο", ανέφερε σε επιστολή της.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

«Πυρά» από Εργατικούς

Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Βουτιά» για τη στερλίνα

Η λίρα σημείωσε σήμερα βουτιά έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, διαμαρτυρόμενος κατά του σχεδίου συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η παραίτηση του Ράαμπ οδήγησε σε πτώση το βρετανικό νόμισμα. Η λίρα σημείωσε βουτιά κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες.