Quantcast

Την κράτηση των μεταναστών σε πλοία προτείνουν οι υπουργοί Εσωτερικών Αυστρίας και Ιταλίας

 Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας πρότειναν σήμερα να κρατούνται πάνω στα πλοία οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, μέχρι να ολοκληρωθεί ένας πρώτος έλεγχος για την πιθανότητές τους να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακροδεξιά κόμματα, όπως η Λέγκα στην Ιταλία και το Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία, πιέζουν εδώ και αρκετό διάστημα να εφαρμοστεί ένα σύστημα με βάση το οποίο οι μετανάστες που σώζονται ενώ προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο να στέλνονται πίσω στην Αφρική αντί να οδηγούνται στην Ευρώπη, όπου μπορούν να μείνουν μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

"Για εκείνους που καταφέρνουν να φτάσουν στα χωρικά ύδατα ενός ευρωπαϊκού κράτους και κατόπιν τους παραλαμβάνει ένα πλοίο, θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτά τα πλοία για να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι για το αν δικαιούνται προστασία", είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι.

Η πρόταση του Κικλ είναι μια εναλλακτική λύση στην πρόταση για τη δημιουργία "περιφερειακών εξέδρων αποβίβασης" στα λιμάνια της Μεσογείου απ΄όπου οι νεοαφιχθέντες θα διαμοιράζονται κατόπιν στην ΕΕ. Η πρόταση αυτή μοιάζει απίθανο να υλοποιηθεί.

"Σε φροντίζουν καλά πάνω σε ένα πλοίο", υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός, προσθέτοντας ότι αφού διενεργηθεί ο έλεγχος, μέσα σε λίγες ημέρες, σε όσους δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο θα πρέπει να τους αρνούνται την είσοδο στην Ευρώπη. Ο Σαλβίνι είπε ότι στηρίζει αυτήν την ιδέα. Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελικές αρχές της Σικελίας ανακοίνωσαν επισήμως ότι διενεργούν έρευνα σε βάρος του υπουργού με την κατηγορία της "παράνομης κατακράτησης" επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει σε περίπου 100 διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν από ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. "Είμαι απολύτως υπέρ (της πρότασης). Μάλιστα, έλεγα πόσο ειρωνικό είναι που επειδή κράτησα μια ομάδα μεταναστών πάνω σε ένα πλοίο σε ιταλικό λιμάνι για δέκα ημέρες, ένας Ιταλός δικαστής με έθεσε υπό έρευνα για απαγωγή", πρόσθεσε.