Quantcast

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ ανακοινώνει ο ντε Μπλάζιο

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ένας προοδευτικός Δημοκρατικός που επικρίνει συχνά τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο 57χρονος ντε Μπλέιζιο θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών σήμερα, επιβεβαίωσε μία εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας, έπειτα από μήνες εικασιών για τις προθέσεις του.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία για τη θέση αυτή το 2021, παρουσιάστηκε το 2013 ως η ηγετική φωνή της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να χτίσει ένα εθνικό προφίλ και η δημοτικότητά του έχει σημειώσει πτώση έπειτα από αρκετές πολιτικές αποτυχίες.

Ο ντε Μπλάζιο θα δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο θα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του προτού εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC. Το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί τις πολιτείες της Άιοβα και τη Νότιας Καρολίνα, που είναι από τις πρώτες που θα ψηφίσουν για τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο δήμαρχος σκοπεύει να δώσει έμφαση στις προοδευτικές πολιτικές που έχει εφαρμόσει στη Νέα Υόρκη --ανάμεσά τους οι παιδικοί σταθμοί για όλους, ο κατώτατος μισθός των 15 δολαρίων την ώρα και η αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών-- και όλα αυτά σε μια πόλη που διαθέτει τον περισσότερο πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ, περισσότερα από 8 εκατομμύρια.

Όμως ο ντε Μπλάζιο θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στους σχεδόν 24 υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ανάμεσά τους ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και γνωστές προσωπικότητες του κόμματος όπως οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Καμάλα Χάρις.

Οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι δεν είναι ενθουσιασμένοι με τις προεδρικές φιλοδοξίες του ντε Μπλέιζιο. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο έδειξε ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των Νεοϋορκέζων πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα.

Ο ντε Μπλάζιο έχει επικρίνει έντονα τον Τραμπ σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η ασφάλεια.