Quantcast

Το σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας και η μελλοντική οικονομική σχέση, «αγκάθια» για το Brexit

Η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται, δεν θα υπαναχωρήσει από τους κανόνες, τα δεδομένα και το νομικό της πλαίσιο, κατά τη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση και τη μελλοντική σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε σήμερα ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε στον Τύπο, από κοινού με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ηνωμένο Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι οι 27 της ΕΕ έχουν του έχουν δώσει σαφέστατη εντολή διαπραγμάτευσης, εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει συμφωνία είναι να υπάρξει σεβασμός στις αρχές τις ΕΕ, την ενότητα της κοινής αγοράς και τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως έγινε κατανοητό, τις δύο πλευρές ακόμα χωρίζει σημαντική απόσταση με πολιτικά εμπόδια που έχουν να κάνουν με την κατανόηση των θεμάτων που διαπραγματεύονται, από το βρετανικό πολιτικό σύστημα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα της νήσου της Ιρλανδίας, σε σχέση με μια λύση που να σέβεται τη συνθήκη της Μ.Παρασκευής, παραμένει αγκάθι, ενώ σε σχέση με την μελλοντική "οικονομική" σχέση, η λευκή βίβλος του Ηνωμένου Βασιλείου βρίθει προβλημάτων.

"Ο Ντόμινικ και εγώ επικεντρώσαμε στο τι θα πρέπει να γίνει, σε σχέση με τις τρεις δέσμες συνομιλιών, δηλαδή πρώτον μια συμφωνία (backstop) για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στη νήσο της Ιρλανδίας, δεύτερον τα υπολειπόμενα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας αποχώρησης, για παράδειγμα μεταξύ άλλων την προστασία των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων και τρίτον την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική μας σχέση".

"Οι ομάδες μας θα κάτσουν και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου αύριο για να προσπαθήσουν να σημειώσουν πρόοδο. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ομάδες μας, ήδη είχαν μια συζήτηση για τη νήσο της Ιρλανδίας και όπως ξέρετε χρειαζόμαστε μια νομικά λειτουργική εφεδρική λύση (backstop) στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης", τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

"Πρέπει να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις, που να ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις της Πρωθυπουργού Μέι τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο και πρέπει να αποδραματοποιήσουμε την δυνατότητα να λέμε δημόσια ποιοι έλεγχοι (συνοριακοί - τελωνειακοί) θα πρέπει να γίνονται που και με ποιον τρόπο. Την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε εγώ και ο Ντομινίκ θα διαβουλευθούμε επ’αυτής της προεργασίας", κατέστησε σαφές ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.

"Οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται πλέον στην τελική φάση. Συμφωνήσαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα διαπραγματευτούν πλέον συνεχόμενα από εδώ και στο εξής, ενώ εγώ και ο Ντομινίκ θα συναντόμαστε τακτικά για να διαβουλευόμαστε επί των εξελίξεων", κατέστησε σαφές.

"Οι αρχές της ΕΕ σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι καλά γνωστές και ήταν σταθερές τα τελευταία δύο χρόνια και προσδιορίστηκαν από τους ηγέτες με μεγάλο αίσθημα ευθύνης για το ευρωπαϊκό project και την ενότητα της κοινής αγοράς", ξεκαθάρισε.

"Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος βασιζόμενοι από τη μία μεριά στις αρχές της ΕΕ και από την άλλη τις επιλογές του ΗΒ", τόνισε ο Μ.Μπαρνιέ.

"Όπως είπα και τον Ιούλιο έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο στον προσδιορισμό αυτού του κοινού εδάφους σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, από ότι η οικονομική σχέση. Πρέπει να προσπαθήσουμε και να προσδιορίσουμε μια φιλόδοξη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ η οποία δεν θα έχει προηγούμενο. Η σχέση αυτή θα πρέπει να σέβεται την κοινή αγορά και τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αν αυτό γίνει κατανοητό τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με επιτυχία", κατέληξε.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ εργάζεται στο να αποτρέψει το σενάριο της "μη συμφωνίας" και ξεκαθάρισε ότι η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης έχει τεθεί εκ των πραγμάτων από τη βρετανική νομοθεσία - κάτι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Στη περίπτωση δε που ο χρόνος δεν είναι αρκετός ως τον Οκτώβριο, παρέπεμψε στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Απέρριψε ωστόσο κατηγορηματικά το βρετανικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, όπως είπε, τονίζοντας ότι αυτό δεν εντυπωσιάζει την ΕΕ και υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή πως μερικοί έχουν υποτιμήσει πάρα πολύ τις συνέπειες των επιλογών τους.