Quantcast

Τουσκ: Προβληματική η πρόταση Μέι - Δυνατή μικρή παράταση στο Brexit υπό όρους

Στην εκτίμηση ότι μια "μικρή επέκταση θα είναι δυνατή" αν και θα τεθεί "υπό την αίρεση" της επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, προχώρησε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκς.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στον Τύπο σε σχέση με την υποδοχή της επιστολής Μέι από τους 27, δήλωσε ότι "το ερώτημα για τη διάρκεια της επέκτασης παραμένει ανοικτό" και εξήγησε οτι η συγκεκριμένη πρόταση της Τ.Μέι "ενέχει πολιτικά και νομικά προβλήματα", παραπέμποντας ωστόσο στην τελική κρίση των 27 αύριο. Εκτίμησε δε ότι είναι ταυτόχρονα δυνατή η επικύρωση από το Συμβούλιο, της Συμφωνίας Γιούνκερ - Μέι στο Στρασβούργο για να υποβοηθηθεί η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σημείωσε τέλος ότι δεν σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αν οι Βρετανοί ψηφίσουν τη Σ.Α. τότε η επέκταση θα εγκριθεί στις Βρυξέλλες με γραπτή διαδικασία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι δε θα διστάσει να συγκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής αν αυτό καταστεί απαραίτητο. Σημείωσε δε ότι η ΕΕ αναζητά λύση μέχρι την τελευταία στιγμή, χωρίς φυσικά να ανοίγει σε διαπραγμάτευση ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης.