Quantcast

Τραμπ: Μπορούμε να βγούμε από το ΝΑΤΟ χωρίς έγκριση του Κογκρέσου, αλλά δεν είναι απαραίτητο

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είπε στους συμμάχους ότι θα είναι πολύ δυσαρεστημένος αν δεν αυξήσουν ουσιαστικά τις αμυντικές τους δαπάνες, σχολίασε όμως πως τώρα το ΝΑΤΟ "είναι πολύ πιο δυνατό απ' ότι ήταν πριν από δυο μέρες".

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πέραν του 2%, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

"Μετά την επίτευξη του 2% του ΑΕΠ, θα αρχίσουμε να μιλάμε για να πάμε υψηλότερα, νομίζω το 4% είναι το σωστό νούμερο", είπε.

Τόνισε πως η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ παραμένει πολύ ισχυρή, ενώ, αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε πως «ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τα πάμε καλά με τη Ρωσία, νομίζω πως θα μπορέσουμε».

Σημειώνεται πως νωρίτερα το πρακτορείο DPA μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ,πληροφορίες οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από αξιωματούχους της Συμμαχίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είπε στους συμμάχους οτι θα είναι πολύ δυσαρεστημένος αν δεν αυξήσουν ουσιαστικά τις αμυντικές τους δαπάνες, σχολίασε όμως πως τώρα το ΝΑΤΟ "είναι πολύ πιο δυνατό απ' ότι ήταν πριν από δυο μέρες". 

"Οι σύμμαχοι πιθανόν ανησύχησαν διότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζονταν δίκαια, τώρα όμως αντιμετωπιζόμαστε δίκαια", σημείωσε, όπως ανέφερε το Εuro2day.

Σχολίασε, πάντως, πως "νομίζω ότι μπορούμε να βγούμε από το ΝΑΤΟ χωρίς έγκριση του Κογκρέσου, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο".

Αναφερόμενος στη Γερμανία συγκεκριμένα, για την οποία χθες είχε πει πως είναι "αιχμάλωτη της Ρωσίας", ο κ. Τραμπ δήλωσε πως αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και πως "πρέπει να καταλάβουμε τί συμβαίνει με τον αγωγό από τη Ρωσία". 

Ο ίδιος επισήμανε πως "βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ και θα τους συναντήσουμε την επόμενη εβδομάδα για το εμπόριο". Όπως γνωστοποίησε, οι συζητήσεις με την ΕΕ για το εμπόριο θα ξεκινήσουν στις 25 Ιουλίου.

"Αν δεν διαπραγματευτούν καλή τη πίστει, τότε θα αναλάβουμε ενέργειες στην αυτοκινητοβιομηχανία", είπε.