Quantcast

Τουλάχιστον 2 νεκροί από πυροβολισμούς σε νοσοκομείο στο Σικάγο - Δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

Πολλοί άνθρωποι «τραυματίστηκαν από σφαίρες» σε ανταλλαγή πυρών σε περιοχή του Σικάγου όπου βρίσκεται πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, που βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση», γνωστοποίησε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης, ενώ δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Υπήρξαν ανταλλαγές «πυρών (...) στο νοσοκομείο Mercy», ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σικάγου, ο Άντονι Γκουλιέλμι, προτρέποντας τους πολίτες να «αποφεύγουν (να κινηθούν προς) την περιοχή» τις επόμενες ώρες.

Έκανε λόγο για «πολλά θύματα», ανάμεσά τους έναν «αστυνομικό», ο οποίος βρίσκεται «σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δέχεται εξαίρετες φροντίδες».

«Οι αστυνομικοί διεξάγουν μεθοδική έρευνα στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον ένας πιθανός δράστης τραυματίστηκε από σφαίρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε τοπικά ΜΜΕ στο Σικάγο, η ανταλλαγή πυρών άρχισε μπροστά στο νοσοκομείο Μέρσι περί τις 15:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδας) και συνεχίστηκε μέσα στο κτίριο.

Ένας ασθενής, 61 ετών, εμφανώς σε κατάσταση σοκ, εξήγησε στο CBS News ότι κάποιος άρχισε να ρίχνει μέσα στο κτίριο, «κατατρομοκρατώντας τους πάντες».

Μια υπάλληλος του νοσοκομείου αφηγήθηκε στη Chicago Tribune ότι όλο το προσωπικό έλαβε εντολή να κρυφτεί και να κλειδώσει τις πόρτες, κατόπιν να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις. «Δεν ξέρω τι έγινε», είπε, καθώς απομακρυνόταν με λεωφορείο. «Μας είπαν να τρέξουμε να φύγουμε, αυτό κάναμε», πρόσθεσε.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το προσωπικό απομάκρυνε ασθενείς, ορισμένους με αμαξίδια και νοσοκομειακές κλίνες με ροδάκια.

Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, η βία αποτελεί γάγγραινα. Αποδίδεται κυρίως σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, ειδικά για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

Το 2017 καταγράφηκαν στην πόλη 675 φόνοι, δηλαδή περισσότεροι απ' ό,τι στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες μαζί. Καταγράφηκαν επίσης 2.785 βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων, κατά τις στατιστικές της αστυνομίας.

Αλλά το Σικάγο δεν είναι η μόνη αμερικανική πόλη που βυθίζουν στο πένθος επεισόδια αυτού του είδους — κάθε άλλο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun Violence Archive, 314 «επιθέσεις με χρήση όπλου που είχαν πολλά θύματα» (mass shootings, στην ορολογία της αστυνομίας και των ΜΜΕ για τα συμβάντα αυτής της φύσης με τουλάχιστον τέσσερα θύματα) έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς.

Σχολεία, χώροι λατρείας... καμιά τοποθεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Ένας πρώην στρατιωτικός σκότωσε δώδεκα ανθρώπους μέσα σε μπαρ στο Θάουζαντ Όουκς της Καλιφόρνιας τη νύχτα της 7ης προς 8η Νοεμβρίου. Ενώ ένας ένοπλος σκότωσε ένδεκα πιστούς μέσα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπεργκ (βορειοανατολικά) την 27η Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα της οπλοφορίας. Και περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.