Quantcast

1,6 δισ. ευρώ επενδύσεις έκαναν οι Ελληνες ξενοδόχοι

Στο ποσό των 1,618 δισ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις που έκαναν οι Ελληνες ξενοδόχοι για επισκευές και ανακαινίσεις στις μονάδες τους τη διετία 2017-2018, με εμφανή την τάση για αναβάθμιση και ανανέωση του ξενοδοχειακού δυναμικού, σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση που εκπόνησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2018».

«Μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη επενδύσεων και για κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτών και ξεχνάμε, όπως αποτυπώνεται με σαφήνεια στην Εκθεση, τον όγκο των επενδύσεων που υλοποιούν κάθε χρόνο οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αναβαθμίζοντας το προϊόν τους. Οι επενδύσεις μόνο σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων ξεπέρασαν το ποσό 1,6 δισ. ευρώ σε μία διετία. Καλώ την πολιτεία να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που μπορούν να δώσουν οι Ελληνες ξενοδόχοι στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, εφόσον απαλλαγούν από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη και θεσπιστούν κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ.

Ο μέσος όρος δαπάνης ανακαίνισης ανά δωμάτιο κυμάνθηκε από 810 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 αστεριού μέχρι 3.390 ευρώ στα ξενοδοχεία αστέρων, με το ποσοστό των εσόδων των ξενοδοχείων που δαπανάται για επισκευές/ανακαινίσεις να κυμαίνεται από 10% για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έως 19% για τα ξενοδοχεία 1 αστεριού.

Εποχικότητα

Στην ίδια έρευνα -την οποία παρουσίασαν  η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, Κωνσταντίνα Σβύνου, και ο καθηγητής, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιώργος Πετράκος- καταγράφεται η έντονη εποχικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως αυτή αποτυπώνεται στην κατανομή της πληρότητας των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, τον Μάιο το 60% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα που δεν ξεπερνούσε το 60%, ενώ τον Αύγουστο 67% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα πάνω από 80%.Ως προς την πληρότητα των μονάδων, ανοδική τάση διαπιστώνεται μόνο τον Μάιο, ενώ τον Αύγουστο παρατηρείται στασιμότητα από το 2014 έως σήμερα.

Εσοδα

Σύμφωνα με ευρήματα, κατά τους δύο μήνες που εξετάζονται στην έρευνα, δηλαδή τον Μάιο και τον Αύγουστο, παρατηρείται ανοδική τάση στις τιμές διάθεσης των δωματίων, με το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, από το 2012 μέχρι το 2018, να ακολουθεί ανοδική πορεία, με εξαίρεση το 2016, οπότε σημείωσε υποχώρηση.

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, η αύξηση του μέσου εσόδου δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν υποστεί σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ΕΝΦΙΑ, φόρος διαμονής κ.λπ.).

Απασχόληση

Σε αντίθεση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο τουριστικός τομέας αποδείχθηκε ξανά ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες, αφού η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 25% τον Μάιο και κατά 20% τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Στους άλλους 3 βασικούς παραγωγικούς κλάδους, κατασκευές, μεταποίηση και γεωργία, η απασχόληση μειώθηκε κατά 62%, 34% και 12%, αντίστοιχα.

Εσωτερικός τουρισμός

Στη συγκεκριμένη έρευνα καταδεικνύεται και η πίεση που υφίστανται τα ξενοδοχεία που βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό, καθώς το 84% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία αφορά στους αλλοδαπούς επισκέπτες, με το ποσοστό των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων τουριστών να έχει συρρικνωθεί στο 16% το 2017 από 26% που ήταν το 2010.

Στροφή στα πεντάστερα

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται από το 2000 σταθερή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού. Συγκεκριμένα, το 2010 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν μόλις το 6% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού, ποσοστό που έχει υπερτριπλασιαστεί και αποτελεί το 19,5% του συνολικού το 2018. Ταυτόχρονα, μείωση καταγράφηκε στο ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία. Συγκεκριμένα από 8,9% που ήταν το 2000, συρρικνώθηκε στο 6,0% το 2018. «Τα μικρότερα ξενοδοχεία μένουν εκτός αγοράς, εκτοπίζονται, έχοντας να ανταγωνιστούν προϊόντα χωρίς ρύθμιση. Πολλοί επαγγελματίες αποφασίζουν να μη λειτουργούν πια τα καταλύματά τους ως ξενοδοχεία. Χρειαζόμαστε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων», τόνισε ο Αλ. Βασιλικός.