Quantcast

Σάλος με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τις συντάξεις - Αποστάσεις της Κομισιόν και «άδειασμα» από το ΥΠΟΙΚ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με το οποίο οι θεσμοί μιλούν όχι μόνο για αναβολή αλλά για ακύρωση του μέτρου για την μείωση των συντάξεων και μάλιστα έχουν ενημερώσει σχετικώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εντονες οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ η Κομισιόν πήρε αποστάσεις, διαμηνύοντας ότι τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν. «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια όσα μεταδίδει το ΑΣΠΕ» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας του ΥΠΟΙΚ.

“Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει πως “pacta sunt servanda”, δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν, όπως μετέδωσε απο τις Βρυξέλλες ο Θάνος Αθανασίου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα που έφερε “κοινοτικές πηγές” να έχουν γνωματεύσει ήδη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα και να έχουν δηλώσει πως σκέφτονται την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019.

Ωστόσο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το αν και κατά πόσο ο Πρόεδρος της Κομισιόν εννοούσε πως πρέπει να τηρηθεί ο στόχος του 3,5% ή και να εφαρμοστεί το κάθε μέτρο ξεχωριστά χωρίς άλλη συζήτηση.

Ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε πως δεν θα κάνει εικασίες και επανέλαβε την πάγια θέση της Κομισιόν πως pacta sunt servanda - τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν.

Απέφυγε τέλος να σχολιάσει τα όσα ελληνικές κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν για το θέμα.

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίς το πρωί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε σε τηλεγράφημά του ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει το ΑΠΕ για τις συντάξεις

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ διέψευσε όσα υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ, αναφορικά με την συμφωνία των δανειστών για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για το δημοσίευμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα οι θεσμοί δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν.

Σε ότι αφορά την πορεία της διαβούλευσης με τους δανειστές, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι δεν είναι κλειδωμένα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019, τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά έχει βέβαια κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν, αλλά όλα θα είναι σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί».

Οι αντιδράσεις

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίεςτων συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις» δηλώνει ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.