Quantcast

Έπαινοι και προειδοποιήσεις από Μοσκοβισί και Κομισιόν για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, κήρυξε και επίσημα στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ως αποτέλεσμα "των προσπαθειών του ελληνικού λαού, της δέσμευσης της χώρας για μεταρρύθμιση και της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων".

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε πως "η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας αποτελεί σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

"Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επιδείξει αλληλεγγύη και ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση με ένα χαρακτηριστικό θάρρος και αποφασιστικότητα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Πάντα έχω αγωνιστεί για να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Καθώς ο ελληνικός λαός αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική ιστορία του, θα βρει πάντα μέσα μου έναν σύμμαχο, έναν συνεργάτη και έναν φίλο", κατέληξε.

Ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στις Βρυξέλλες: "Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας είναι καλή είδηση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ".

"Για την ευρωζώνη, το τέλος μιας υπαρξιακής κρίσης. Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα έθεσαν το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη: αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να καρπωθεί τα οφέλη από τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα", τονίζει ο Επίτροπος.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι το σύνολο των δανείων ύψους 61,9 δισεκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας με βάση την εφαρμογή ενός συνεκτικού και χωρίς προηγούμενο πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Τονίζει δε ότι αυτό το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας υιοθέτησε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την Ελλάδα.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική της βιωσιμότητα, μετατρέποντας το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε πλεόνασμα το 2017, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί. Αυτά τα μέτρα μεταρρυθμίσεων και οι προσπάθειες εξυγίανσης θα έχουν σωρευτικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου και συνεπώς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν θετικά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα πολύ πέρα από την ολοκλήρωση του προγράμματος, καταγράφει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται πλέον σε πολύ ισχυρότερη θέση ως αποτέλεσμα επιτυχών πράξεων ανακεφαλαιοποίησης, μιας αναθεώρησης της τραπεζικής διακυβέρνησης και της προσπάθειας για εφαρμογή μιας στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν.

Σημειώνεται επιπλέον ότι η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης βελτιώθηκε, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή νέων κανόνων σχετικά με το διορισμό, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.

Τέλος, όπως λέει η Κομισιόν, έχουν ληφθεί σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επεκτείνουν, να καινοτομούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, καθώς και για τη δημιουργία βιώσιμων και καθολικών συντάξεων, συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών παροχών, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι αυτές οι μεταρρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις έθεσαν τα θεμέλια μιας βιώσιμης ανάκαμψης, δημιουργώντας τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τη συνεχή ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα υγιή δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια.

Καταγράφει δε ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών επιβεβαιώνει ότι, παρά τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί ήδη αποφέρουν απτά οφέλη με την αποκατάσταση της τάξης στα δημόσια οικονομικά, τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη ανέκαμψε από -5,5% το 2010 σε 1,4% το 2017 και αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 2% το 2018 και το 2019.

Το δε δημοσιονομικό ισοζύγιο αντιστράφηκε από ένα μαζικό έλλειμμα 15,1% το 2009 σε 0,8% το 2017 που αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% σε όρους προγράμματος.

Αν και η ανεργία παραμένει απαράδεκτα υψηλή, σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία μειώθηκε στο 19,5% τον Μάιο του 2018, φθάνοντας σε επίπεδο κάτω του 20% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011.

"Η ολοκλήρωση του προγράμματος σηματοδοτεί το τέλος ενός κεφαλαίου και την αρχή ενός άλλου για την Ελλάδα" αναφέρει η Κομισιόν και προειδοποιεί ότι "θα χρειαστεί να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών που αποτελούν την κληρονομιά των ετών κρίσης". "Αυτό θα απαιτήσει από τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσουν τη συνεχή εφαρμογή τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 22 Ιουνίου 2018", τονίζει. "Αυτό είναι κρίσιμο για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας", ξεκαθαρίζει.

Τέλος σημειώνει ότι η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του συντονισμού της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα και οι κάτοικοί της θα αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη από τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια. Κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα, η ολοκλήρωση, η παράδοση και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρακολουθούνται επίσης μέσω ενός ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας.