Quantcast

Γιάννης Ρέτσος: Η δυναμική της Ελλάδας συνεχίζεται το 2019

Αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2019 εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι η δυναμική που επιδεικνύει ο τουρισμός θα συνεχιστεί και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός. 

«Εχουν αυξηθεί πολύ οι προκλήσεις για το 2019, έχει ανέβει πολύ ψηλά και ο πήχυς. Ο μεγαλύτερος στόχος είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων, τόσο στο διεθνές περιβάλλον, όσο και εσωτερικά. Υπάρχει μία σειρά αστάθμητων παραγόντων και προβλημάτων που θα παίξουν ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βασικών τουριστικών μεγεθών», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, τόνισε ότι τα στοιχεία από τις εκθέσεις καταδεικνύουν ότι η Τουρκία ανακάμπτει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το Brexit, το οποίο αποτελεί αστάθμητο παράγοντα. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι καλές, καθώς υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ τόνισε ότι αρχές του χρόνου που θα αρχίσουν οι προκρατήσεις, θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς «ο τουρισμός είναι θέμα ψυχολογίας και οι Βρετανοί δεν έχουν καλή ψυχολογία αυτή τη στιγμή».

Μιλώντας για τις προκλήσεις εντός των ελληνικών συνόρων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστίασε στη διαχείριση των προορισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κίνδυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Για να είναι ένας προορισμός καλός, πρέπει να είναι φιλικός και για τους ίδιους τους κατοίκους της. Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα πρέπει να πάρουν συνολική, ολιστική την εμπειρία και οι ενέργειές μας στο μέλλον θα επικεντρωθούν σε αυτό».

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στην τοποθέτησή του για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι πρόκειται για μία τάση δυναμική, η οποία εξελίσσεται, γι’ αυτό και δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι το ζήτημα αυτό έχει λυθεί. Επεσήμανε, δε, ότι δεν έχει πρόβλημα ο ΣΕΤΕ να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ως μέρος του τουριστικού προϊόντος, ωστόσο θα πρέπει να διέπεται από ρυθμίσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στη φιλοσοφία του Συνδέσμου οποιαδήποτε οριζόντια απαγόρευση. «Εκτός από τη φορολογική αντιμετώπιση, πρέπει να υπάρχουν κανόνες και για τη λειτουργία των συγκεκριμένων καταλυμάτων, έναν minimum κανόνων για την υγιεινή και την ασφάλεια», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «το φαινόμενο αυτό δεν έχει λυθεί, έχει κατ’ αρχήν αντιμετωπιστεί. «Πρέπει να δούμε και τι κάνει ο ανταγωνισμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να ξεπεράσουμε τη φορολογία και να πάμε στο επιτρεπόμενο όριο των μισθώσεων. Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αντιγράψουμε καλές πρακτικές άλλων χωρών. Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για φορολόγηση στην πηγή, στην κράτηση δηλαδή ενός ποσοστού, το οποίο θα αποδίδεται στη συνέχεια από την πλατφόρμα. Αυτή είναι η βάση», πρόσθεσε.

Εργασιακά

Την ανάγκη θέσπισης κινήτρων για τις επιχειρήσεις με στόχο την πρόσληψη νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στη χώρα, προέταξε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Ρέτσος, ενώ επικεντρώθηκε και στη διατήρηση των ρυθμισμένων σχέσεων εργασίας με έμφαση στον ξενοδοχειακό κλάδο. «Εχουμε επισήμως καταθέσει την πρότασή μας για μισθούς εισαγωγής στην αγορά εργασίας, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Να υπάρξει ένας μισθός κατώτερος του κατώτατου για ένα διάστημα μέχρι να συμπληρωθούν ένσημα δύο ετών. Είναι ένα χρονικό διάστημα αρκετό για να αποκτήσει κάποιος την προϋπηρεσία που χρειάζεται», επεσήμανε. «Κρατήσαμε ζωντανή την κλαδική σύμβαση εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να έχουν αποδοχές ελάχιστες, αρκετά υψηλότερες από τα 751 ευρώ, γιατί μιλάμε για παροχή υπηρεσιών και θέλουμε οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να το υποστηρίξουν», τόνισε.

Φορολογία και χωροταξικό

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε τη σημασία ύπαρξης ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και συνετού χωροταξικού σχεδιασμού, παράγοντες απαραίτητοι για την υλοποίηση επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι η υψηλή φορολογία έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. «Το θέμα του ΦΠΑ είναι πρώτης τάξης ζήτημα, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, πρέπει να υπάρξει φορολογική αποκλιμάκωση», τόνισε ο Γ. Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τηρούνται τα υπεσχημένα». «Ο χωροταξικός σχεδιασμός σχετίζεται με τις επενδύσεις. Ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό υπάρχει, αλλά για να μετουσιωθεί το ενδιαφέρον σε πράξη και να φέρουν οι επενδύσεις αυτές έσοδα και θέσεις εργασίας θα πρέπει να υπάρχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον και χωροταξικό, το οποίο έχει να κάνει και με την αειφορία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόσθεσε: «Ο ΣΕΤΕ είναι υπέρ ενός συνετού χωροταξικού σχεδιασμού. Η άναρχη δόμηση δημιουργεί προβλήματα και στην τουριστική δραστηριότητα. Η νέα μελέτη για το χωροταξικό είναι προς επεξεργασία και ελπίζουμε να έχουμε στο μέλλον έναν σχεδιασμό που να συνδυάζει την αειφορία και την ανάπτυξη, που είναι το μείζον θέμα».

Στο επίκεντρο εξωστρέφεια και συνέργειες

«Ο τουρισμός είναι υπόθεση των πολλών και όχι των λίγων. Γι’ αυτό και αν με ρωτάγατε για το 2019 τι βλέπω ως προτεραιότητα, θα σας μίλαγα για συνέργειες. Συνεργασίες και σύνθεση δυνάμεων», υπογράμμισε ο Γ. Ρέτσος. Στους στόχους του ΣΕΤΕ για το 2019, παραμένουν η αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, που επιτυγχάνεται με τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό, καθώς και με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που είναι απόλυτα συνδεμένη με τον ανθρώπινο παράγοντα.

«Ο τουρισμός αποδεικνύεται ότι πρέπει να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο το αποτύπωμά του και να είναι μία επωφελής δραστηριότητα. Οι αφίξεις για το 2018 ξεπέρασαν τα 30 εκατ., ενώ μαζί με την κρουαζιέρα οι αφίξεις θα προσεγγίσουν τα 33 εκατ. Τα άμεσα έσοδα για πρώτη φορά έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ, ένα πολύ θετικό στοιχείο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που θα καθορίζει την επιτυχία. Το 80%-90% της δραστηριότητάς μας συγκεντρώνεται σε 5 από τις 13 περιφέρειες, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

«Πέρα από το συνάλλαγμα, ο τουρισμός προσφέρει και στον τομέα της απασχόλησης. Στο πικ της τουριστικής περιόδου, η συνεισφορά του τουρισμού στην απασχόληση φτάνει το 17% άμεσα, ενώ άμεσα και έμμεσα φτάνει κάπου ανάμεσα στο 37%-42%, ποσοστό κρίσιμο για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο τουρισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια. Ομως είμαστε σε ένα περιβάλλον με αμέτρητες προκλήσεις. Είναι ευθύνη όλων μας να επιδιώκουμε τη συμφιλίωση με την κοινωνία με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διάχυση των ωφελειών».