Quantcast

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για υψηλή φορολογία και ανάπτυξη

Ξανά «πυροβολεί» την Ελλάδα για την υψηλή φορολογία και για ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας ο ΟΟΣΑ, με βάση τους πρόδρομους δείκτες που δημοσιοποιεί.

Ο Οργανισμός θεωρεί το ότι η Ελλάδα επέλεξε να αυξήσει το συντελεστή του φόρου επιχειρήσεων στα χρόνια της κρίσης, δεν είναι νέο. Ωστόσο, όταν βλέπει κανείς τον παγκόσμιο «χάρτη» των επιβαρύνσεων, δεν μπορεί παρά απογοητεύεται, καθώς μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές η Ελλάδα, όπου ο συντελεστής με τον οποίο θα γίνει και φέτος η εκκαθάριση για τα νομικά πρόσωπα είναι 29%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μέσος συντελεστής στις χώρες του Οικονομικού Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαμορφώνεται, πλέον, στο 21,4%.

 Τα στοιχεία για τις προοπτικές της οικονομίας είναι, ωστόσο, ακόμα πιο αποθαρρυντικά. Με τίτλο «επιβεβαιωμένα σημάδια κάμψης του momentum της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες», ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators), που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων έξι- εννιά μηνών, δεν ρίχνουν σκιές μόνο στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα.

“Φρενάρει” η δυναμική ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Από το Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς, ο ΟΟΣΑ καταγράφει μια διολίσθηση των πρόδρομων δεικτών στην Ελλάδα και αυτή η τάση συνεχίζεται, παρά τα θετικά δεδομένα του ΑΕΠ.

Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, οι δείκτες υποχώρησαν, μάλιστα, κάτω από το 100. Το Νοέμβριο, στον οποίο αναφέρονται οι τελευταίες μετρήσεις, ο δείκτης- που «φωτογραφίζει» τι αναμένεται να συμβεί σε περίπου 9 μήνες μπροστά- διαμορφώνεται στο 99,2, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο και 1,76 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017.