Quantcast

Κτηματολόγιο: Το έντυπο για τις διορθώσεις στην Αττική - Τι πρέπει να κάνετε αν δεν βρίσκετε την περιουσία σας

Το 2008 περισσότεροι από 550.000 πολίτες με ακίνητα στα όρια του Δήμου Αθηναίων υπέβαλαν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο.

Έντεκα χρόνια μετά έφτασε η στιγμή για να ελέγξουν τα στοιχεία που υπέβαλαν και αν υπάρχουν λάθη, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις. Από αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, αρχίζει η προανάρτηση του Κτηματολογίου για την Αθήνα, η διαδικασία που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου. Θα γίνει ηλεκτρονικά σε μια ειδικά πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου ( www.ktimatologio.gr) και οι πολίτες μπορούν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία και να ελέγξουν την ορθότητα τους.

Ήδη ανάδοχος του έργου έχει ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας να αποστείλει περίπου 25.000 e-mails την ημέρα με τα οποία ενημερώνει όσους έχουν υποβάλει δηλώσεις για την εκκίνηση της προανάρτησης. Όσοι δεν είχαν γνωστοποιήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση τους θα λάβουν SMS στο κινητό τους. Συνολικά έχουν υποβληθεί 849.734 δηλώσεις που αφορούν 726 .951 ακίνητα και περίπου 1.300.000 δικαιώματα.

Όσοι συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια .’Όσοι όμως διαφωνούν ή διαπιστώνουν παραλείψεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, τη οποία παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα “ Δημοκρατία”. Η αίτηση υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά με αποστολή e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση ad@proanartisi –athina.gr είτε αυτοπροσώπως ,στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας , στα Ολυμπιακά ακίνητα Γαλατσίου.

Όπως εξήγησε ο συντονιστής του έργου και εκπρόσωπος του αναδόχου κοινοπραξίας, Γιώργος Δημητρίου, η διαδικασία είναι απλή και στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες δεν απαιτείται να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης αλλά μπορούν να την ολοκληρώσουν ηλεκτρονικά.

Για όσους πάντως χρειαστεί να μεταβούν στο Γαλάτσι, ο ανάδοχος έχει διαμορφώσει γραφείο κτηματογράφησης σε έναν χώρο 250 τ.μ με ξεχωριστή είσοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, γραφείο που, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, δύναται να εξυπηρετήσει χωρίς προβλήματα περίπου 1.200 άτομα ημερησίως. Η διαδικασία της προανάρτησης αφορά ως επί το πλείστον όσους υπέβαλαν δηλώσεις το 2008, αποτελεί όμως ταυτόχρονα και ευκαιρία για όσους δεν υπέβαλαν να το κάνουν, πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης. Επίσης κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ από κληρονομιά) πρέπει να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο, ανεξαρτήτως αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Πού θα βρείτε την αίτηση επανεξέτασης

Το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων καθώς και κάθε άλλη πληροφορία τόσο για τη διενέργεια της προανάρτησης, όσο και για τις λοιπές διαδικασίες της κτηματογράφησης για τα ακίνητα του Δήμου Αθηναίων μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του αναδόχου www.ktimatologio-athina.gr, στην ιστοσελίδα της Ελληνικό Κτηματολόγιο ( www.ktimatologio.gr) καθώς και στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται ατελώς σε οποιαδήποτε περίπτωση ένας ιδιοκτήτης δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία. Εφόσον τα έγγραφα που πιστοποιούν την αιτούμενη διόρθωση έχουν προσκομιστεί με τη δήλωση, δεν απαιτείται συνημμένο στην αίτηση έγγραφο. Αν όμως η αίτηση επανεξέτασης στοιχείων αφορά π.χ αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας θα πρέπει μαζί με τη αίτηση επανεξέτασης στοιχείων να συνυποβληθεί και το αντίγραφο της νέας αστυνομικής ταυτότητας. Οπότε ο δικαιούχος μπορεί να σκανάρει την ταυτότητα του και μαζί με την αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, να την αποστείλει με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση ad@proanartis-athina.gr χωρίς να μεταβεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Πέρα από αυτό , στη αίτηση μπορείτε να διορθώσετε τυχόν σφάλματα στο όνομα του πατέρα , στο ποσοστό συγκυριότητας της ιδιοκτησίας , στο ν αριθμό του συμβολαίου κλπ

Πώς ελέγχετε αν έχετε υποβάλει δήλωση

Όσοι δεν θυμούνται αν έχουν υποβάλει δήλωση μπορούν να ελέγξουν με χρήση των κωδικών TAXISNET μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr και με την εφαρμογή “ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες –e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ”, αν το δικαίωμα τους επί του ακινήτου τους έχει συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική προανάρτηση.

Σε περίπτωση που δεν βρουν στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα τους στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε μπορούν να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης για να ενημερωθούν. Υπάρχει περίπτωση το δικαίωμα να έχει δηλωθεί αλλά να έχει απορριφθεί, οπότε θα δουν οδηγίες για τις απαραίτητες ενέργειες.

Αν δεν βρίσκετε την περιουσία σας

Αν κάποιος ιδιοκτήτης, αφού εισέλθει με τους κωδικούς TAXISNET στα στοιχεία της προανάρτησης, δεν βλέπει το δικαίωμα του επί του ακινήτου του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι:

- Δεν έχει κάνει δήλωση για τα ακίνητα του στο Κτηματολόγιο. Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δήλωση είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr και της εφαρμογής “ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ” της Ελληνικό Κτηματολόγιο , είτε με κατάθεση της στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

-Το δηλωθέν δικαίωμα του απορρίφθηκε λόγω μη θεμελίωσης ή λόγω μη εντοπισμού. Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να του δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει.

- Ενώ ενώ έχει καταθέσει δήλωση, δεν έχει καταβάλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος. Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης , προκειμένου να του δοθούν για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να προβεί στην άμεση ξόφληση της ανωτέρω οφειλής στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον εξοφληθεί η ανωτέρω οφειλή του τέλους, θα μπορέσει, με χρήση των κωδικών TAXISNET, να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία των εμπράγματων δικαιωμάτων που τον αφορούν.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτείται είτε τηλεφωνική επικοινωνία είτε φυσική παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σημειώνεται ότι η κτηματολογική βάση της προανάρτησης περιλαμβάνει τα δικαιώματα που δηλώθηκαν έως τις 18 Ιανουαρίου 2019. Από την ημερομηνία αυτή και έπειτα συνεχίζεται η επεξεργαsία των νέων δηλώσεων, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί σε επόμενο στάδιο, στην κτηματολογική βάση της ανάρτησης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπέβαλαν δήλωση το τελευταίο τρίμηνο δεν μπορούν να τη δουν στην ηλεκτρονική προανάρτηση.