Ο αθλητικός τουρισμός αναδεικνύει τη Μεσσηνία

Περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες θα ταξιδέψουν στη Μεσσηνία στα μέσα Απριλίου, με αφορμή τη διεξαγωγή του Ironman, της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης αγώνων τριάθλου παγκοσμίως, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί στην Costa Navarino και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

«Ο αθλητικός τουρισμός είναι ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος θεματικός κλάδος του τουρισμού. Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού που ξεπερνά σε παγκόσμιο επίπεδο τα 800 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το 2023-2024 θα αναπτύσσεται με ποσοστό 32%. Η Ελλάδα έχει αμέτρητες δυνατότητες, είναι ο ιδανικός τόπος για αθλητικό τουρισμό. Από εδώ ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το ευ αγωνίζεσθαι. Η ΤΕΜΕΣ πιστεύει στον αθλητισμό, γι’ αυτό και έχουμε επενδύσει σε δύο νέα γήπεδα γκολφ και θα είμαστε ο μοναδικός προορισμός με 4 γήπεδα γκολφ. Σύντομα θα επενδύσουμε στο τένις, στο ποδόσφαιρο, στις καταδύσεις και στην αναρρίχηση», τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ -φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino-, Στέφανος Θεοδωρίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης του Ironman, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στη Μεσσηνία ξεκινά πλέον μέσα Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την ανοδική πορεία που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τόνισε ότι μόνο το 15% του συνόλου των επισκεπτών πηγαίνουν στην Costa Navarino, με το υπόλοιπο 85% να διαχέεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Στρατηγική προτεραιότητα ο αθλητικός τουρισμός

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Ιωάννης Γούλιος, μιλώντας για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, όπως το χαρακτήρισε, επεσήμανε: «Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά μας και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις επιχειρηματικές κινήσεις σαν τη συγκεκριμένη, που αναδεικνύουν τη χώρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές σημείο αναφοράς για αθλητικά δρώμενα. To πρόσφατο νομοσχέδιο δρομολογεί ταχύτατες εξελίξεις για την ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού. Εκτός από τον Μαραθώνιο, υπάρχει ο προγραμματισμός για τους Οlympian Runs και του World Οutdoor Gymnastics Gala”.

Στο Ironman θα συμμετάσχουν 1.500 αθλητές από 61 χώρες, εκ των οποίων οι 680 είναι Ελληνες. Δυναμικό «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, Βρετανοί (162), Αμερικάνοι (82), Γάλλοι, Γερμανοί και Ελβετοί αθλητές.

«H Πελοπόννησος αναγνωρίζεται ως ένας δυναμικός προορισμός που θα παίξει ρόλο στο μέλλον. Το Ironman εκτιμάται ως ιδιαίτερο γεγονός, είναι μια προσπάθεια για ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής», τόνισε από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. «Η Πελοπόννησος είναι σημαντικός χώρος για τουριστικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται το πρώτο καταδυτικό πάρκο. Ο αθλητικός τουρισμός απευθύνεται σε έναν όγκο τουριστών που δεν αποζητούν το μαζικό παραγόμενο τουριστικό προϊόν, αλλά εναλλακτικές μορφές», συμπλήρωσε.

Ο Θανάσης Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ GREECE και της διοργανώτριας IQSports, είπε: «Η συμμετοχή στο Ironman ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το συγκεκριμένο γεγονός ανεβάζει τον πήχη στον αθλητικό τουρισμό της Ελλάδας. Αποτελεί τον κορυφαίο παγκοσμίως αγώνα τριάθλου και η συμμετοχή σε αυτόν είναι όνειρο για κάθε τριαθλητή. Με εντατική δουλειά επιδιώκουμε να πάμε τον τουρισμό ένα βήμα παραπέρα, ανοίγοντας δρόμο για τον αθλητικό τουρισμό».

40 χρόνια

Ο αγώνας IRONMAN ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στη Χαβάη. Σήμερα, έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία διοργάνωση τριάθλου παγκοσμίως με παρουσία σε περισσότερες από 55 χώρες. Διαθέτει πιστό κοινό με περισσότερους από 1.000.000 ενεργούς αθλητές και 5.500.000 θεατές σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο διεξάγονται 42 διοργανώσεις IRONMAN, με περισσότερες από 105.000 συμμετοχές με σταθερή ετήσια αύξηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική πλατφόρμα συμμετοχών στον κόσμο.

Το IRONMAN αποτελεί παγκόσμιο brand η αξία του οποίου φθάνει τα 650 εκ. δολάρια. Ανήκει στην Wanda Holding Company, κινεζικών συμφερόντων, ιδιοκτησίας του κροίσου Τζιανλίν Γουάνκ και είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα ιδιωτικά αθλητικά brands στον κόσμο. Υπάρχουν 3 αγωνίσματα, το ολόκληρο με την ονομασία IRONMAN (3.8 χλμ. κολύμπι – 180 χλμ. ποδήλατο – 42.2 χλμ. τρέξιμο), το IRONMAN 70.3 (1.9 χλμ. κολύμπι – 90 χλμ. ποδήλατο – 21.1 χλμ. τρέξιμο) και το 5i50 (1.5 χλμ. κολύμπι – 40 χλμ. ποδήλατο – 10 χλμ. Τρέξιμο).