Quantcast

ΟΟΣΑ: Δεν προβλέψαμε την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, αναγνώρισε σήμερα ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers πριν από δέκα χρόνια και κάλεσε την παγκόσμια οικονομική κοινότητα να ακούσει τα θύματα της κρίσης.

«Τον Ιούνιο του 2007, κατά το τέλος της πρώτης χρονιάς της θητείας μου, οι οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ διαβεβαίωναν ότι η οικονομική κατάσταση είχε χρόνια να είναι τόσο καλή», δήλωσε ο Γκουρία σε εκδήλωση στο Παρίσι για τα διδάγματα της κρίσης.

Το να διαβάζω αυτές τις γραμμές «είναι σαν να μαχαιρώνω ο ίδιος τον εαυτό μου», αναγνώρισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενός θεσμού που εκείνη της εποχή εμφανιζόταν επίσης «αισιόδοξος αναφορικά με την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων», που ήταν ωστόσο στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Αναφερόμενος στα διδάγματα από αυτή την κρίση, ο Γκουρία παραδέχθηκε ότι «η επικρατούσα οικονομική νοοτροπία και τα μοντέλα πάνω στα οποία αυτή βασίστηκε δεν αντανακλούσαν ούτε την οικονομική πραγματικότητα ούτε τη ζωή των ανθρώπων».

«Για αυτό το λόγο, δεν είδαμε τίποτα να έρχεται. Κάναμε λάθος και οφείλουμε να το ομολογήσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας, ένας από τους λίγους οικονομικούς αξιωματούχους της εποχής της κατάρρευσης της Lehman Brothers που παραδέχεται κάτι τέτοιο.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΟΣΑ με τον τίτλο «Τι μάθαμε δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», ο Γκουρία ζήτησε να ακούσουμε τι έχουν να πουν αυτοί τους οποίους η κρίση έβαλε στο περιθώριο, ένα μήνυμα που επαναλαμβάνει εδώ και αρκετά πολλά χρόνια.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να μην αγνοούμε τα αισθήματα των ανθρώπων που έμειναν στο περιθώριο, ακούγοντας αυτό που έχουν οι άνθρωποι να μας πουν», δήλωσε.