Quantcast

Ποιοι διεκδικούν αναδρομικά συντάξεων από 660 έως και 27.000 ευρώ

Αναδρομικά ποσά από 660 έως και 7.000 ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι για την περίοδο του 10μήνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με νομικές απόψεις πρόκειται για την πλέον «ακάλυπτη» περίοδο, εντός της οποίας εντοπίζεται έδαφος για όψιμες αξιώσεις.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απεφάνθη το 2015 πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος η αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 ισχύει από τη δημοσιοποίηση της απόφασης και μετά. Ακολούθως, τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε ο νόμος 4387, ο οποίος επιχείρησε να συμμορφωθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, με τις ρήτρες της εν λόγω απόφασης.Στο πλαίσιο αυτό, το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και την ψήφιση του νόμου εντοπίζεται ως το πλέον επίμαχο διάστημα.

Πότε αυξάνονται τα ποσά

Εφόσον τα αναδρομικά «απλωθούν» μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, δηλαδή σε 42 μήνες, τότε οι διεκδικήσεις φτάνουν έως και τα 27.000 ευρώ για συνταξιούχους με κύρια και μία επικουρική. Οι διεκδικήσεις κατά περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις, αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».

Τα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο, καθώς οι αγρότες λάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών – άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010 – και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ το μήνα στην κύρια σύνταξή τους. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις.

Δικαστικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί από Πρωτοδικεία και Εφετεία ενοποιούν το χρόνο πριν και μετά το νομό Κατρούγκαλου, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς μέχρι και την πρεμιέρα το επανυπολογισμό τον Ιανουάριο του 2019 οι αντισυνταγματικές μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 συνέχιζαν να επιβάλλονται στις κύριες συντάξεις.

Στο νόμο Κατρούγκαλο έχουν ενσωματωθεί ρήτρες που επιχειρούν να καλύψουν νομικά το διάστημα 2016-2018 και μένουν να κριθούν από τα ανώτατα δικαστήρια. 

Πάγια θέση του υπουργείου Εργασίας είναι πως για την περίοδο μετά το 2015 η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσα από το νόμο Κατρούγκαλου και αναδρομικά δικαιούνται μόνο όσοι είχαν προσφύγει πριν από τη δημοσίευση της απόφασης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΦΚΑ αναμένεται να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα και βοηθήματα – και με αιτήσεις αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας απέναντι σε αποφάσεις που επιδικάζουν ποσά για την περίοδο μετά το 2015, πολύ περισσότερο όταν τα ποσά μπαίνουν και στην περίοδο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε αυτό το έδαφος, για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί, κατ΄ αρχάς για το επίμαχο 10μηνο, πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Προσοχή, ο επανυπολογισμός των επικουρικών έγινε ήδη από το καλοκαίρι του 2016, οπότε οι όποιες νομικές διεκδικήσεις σταματούν εκεί, εφόσον η διαδικασία του επανυπολογισμού κριθεί συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνεται πως το ΕΤΕΑΕΠ έχει ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονική υπηρεσία με ενημερωτικά σημειώματα για την ανάλυση της αναπροσαρμογής της επικουρικής σύνταξης που έγινε το καλοκαίρι του 2016, καθώς και συγκεντρωτικούς πίνακες με όλες τις μνημονιακές κρατήσεις ανά μήνα από το 2012 για τους συνταξιούχους ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΥΕΚ.

Σε δυο ταχύτητες

Σε δυο ταχύτητες κινούνται οι διεκδικήσεις.Τη διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα όπως αυτό έχει διαμορφωθεί το 2012, πριν τις περικοπές στα δώρα και συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές .Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους τους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκαν ανεξάρτητα από το αν προέρχονταν από το Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα , οι δύο βασικές ταχύτητες είναι:

-Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά. έχασαν τελείως τα δώρα τα οποία είχαν κοπεί από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική.

-Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής είχαν επιπλέον μειώσεις στην επικουρική αλλά και ψαλίδι 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.