Quantcast

Σε νέο οικονομικό έλεγχο (due diligence) η διαπραγμάτευση για την εξαγορά της Forthnet Nova

Σε νέο οικονομικό έλεγχο (due diligence) οδεύει η διαπραγμάτευση των Τραπεζών με τις εταιρείες Wind και Vodafone για την εξαγορά της Forthnet – Nova, καθώς τα πλήρη και εις βάθος αναλυτικά στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμα σε έκταση και λεπτομέρεια που θα επέτρεπε μία σαφή οικονομική πρόταση με βάση τα σημερινά δεδομένα. 

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Vodafone Ελλάς κ. Χάρη Μπρουμίδη, που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης.

Σχετικά με τη δεσμευτική προσφορά των Vodafone και Wind για την εξαγορά της Forthnet, ο κ. Μπρουμίδης ανάφερε πως στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τις Τράπεζες, η συζήτηση αφορά στην τιμή εξαγοράς και στις συνοδευτικές δεσμεύσεις που προτείνονται, οι οποίες έχουν δομηθεί «με βάση την αποτίμηση της εταιρείας σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας και με αυτά καθορίστηκε το ύψος του ποσού εξαγοράς».

Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν αναλυθεί τα στοιχεία της κοινής πρότασης εξαγοράς, τα οποία θα πρέπει να επαληθευτούν όσον αφορά προγενέστερα οικονομικά στοιχεία της Forthnet στα οποία βασίστηκαν. Αν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που μπορεί να παραταθεί ανάλογα των συνθηκών, αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει η ανάλογη αντιστοίχηση, τότε το πιθανότερο είναι η πλευρά της Vodafone - Wind να ζητήσει νέο οικονομικό έλεγχο (due diligence) για να καταλήξει στην οριστική αποτίμηση της εταιρεία με βάση τις σημερινές συνθήκες και την πορεία της αγοράς σταθερής τηλεφωνία και ψηφιακής ψυχαγωγίας.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο κ. Χάρης Μπρουμίδης εκτιμά ότι για την όποια τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης χρειάζεται αρκετός χρόνος. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά «στις συμφωνίες για να έχουμε τελικό αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει και πρόθυμος πωλητής και πρόθυμος αγοραστής. Σήμερα οι προϋποθέσεις αυτές στην εξαγορά της Forthnet φαίνεται ότι υπάρχουν», προδιαθέτοντας για οριστική έκβαση της εξαγοράς από τις Wind και Vodafone.

Vodafone Ελλάς και business as usual

Ο κ. Χάρης Μπρουμίδης αναφέρθηκε με πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες στον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, τονίζοντας πως «η Vodafone Ελλάς ολοκληρώνει το 2018 με σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, τεχνολογικές εξελίξεις, σημαντικές επενδύσεις και ανοδικά οικονομικά αποτελέσματα».

Αναφορικά η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή υποδομών οπτικών ινών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε πολλές περιοχές των Αθηνών διαθέτοντας μεγάλης κλίμακας Δίκτυο Οπτικών Ινών έως το σπίτι (FTTH). Επίσης ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Cyta με την έγκριση της ΕΕΤΤ και έχει αρχίσει η ενσωμάτωσή της στην Vodafone Ελλάς. Η πελατειακή της βάση στη σταθερή τηλεφωνία αυξήθηκε στους 950 χιλιάδες συνδρομητές και στην κινητή τηλεφωνία οι συνδρομητές είναι πάνω από το «όριο» των 5 εκατομμυρίων, ενώ η επικερδής χρήση δεδομένων (data) διπλασιάζεται από χρόνο σε χρόνο. Με αισιόδοξα εμπορικά μηνύματα προχωράει και η Vodafone TV με πάνω από 100 χιλιάδες συνδρομητές, η οποία είναι μία αναγνωρισμένη πλατφόρμα ψυχαγωγικού περιεχομένου που συνδυάζει αξιόλογο περιεχόμενο με ευέλικτες λειτουργίες και διατίθεται σε όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από τα δίκτυα τηλεφωνία και τις τεχνολογίες τους.

Η Vodafone υλοποιεί με γρήγορο ρυθμό το επενδυτικό της πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGA) και θα παραδώσει έγκαιρα τα έργα οπτικών ινών στις περιοχές που έχει αναλάβει, καθώς η κατασκευή τους ξεπερνά το 60% του πανελλαδικού στόχου. Με βάση το επενδυτικό σχέδιο ο κ. Χάρης Μπρουμίδης ανάφερε πως το 2020, περισσότερα από 450 χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα FTTH και FTTC, καθώς και νέας γενιάς ψηφιακές υπηρεσίες στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Ιωάννινα, Κοζάνη και Βέροια.

Η Vodafone Ελλάς παρουσίασε ανοδικά οικονομικά αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2017-18 με αύξηση εσόδων 2,1% στα 871,5 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη ύψους 32,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 11 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της στο τέλος της οικονομικής της χρήσης ήταν 630,9 εκατ. ευρώ, έναντι 671,2 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα 142,4 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν στα 560 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,6% ενώ τα έσοδα από τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας εμφάνισαν άνοδο 8%, στα 207 εκατ. ευρώ.