Quantcast

Standard & Poor's: «Κλειδί» για την Ελλάδα οι εκλογές - Tι περιμένει ως το 2022, τι θα κρίνει την έκθεση της Παρασκευής

Σημαντικό ορόσημο χαρακτηρίζει η S&P την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο στην εξέλιξη της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, σε έκθεσή της για τις οικονομίες της ευρωζώνης. Σημειώνει μάλιστα ότι οι πιστωτές ενέκριναν την δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας και περαιτέρω διευκολύνσεις στο χρέος.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία, σημειώνει πως το θετικό outlook την οικονομία αντανακλά την άποψη ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα πρόβλεψης των πολιτικών της χώρας, όπως και οι οικονομικές της προοπτικές.

Παρόλο που την περίοδο 2016-18 η κυβέρνηση είχε δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα, ο οίκος εκτιμά ότι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους είναι οι πολιτικές ανάπτυξης και όχι τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα θα είναι

Η S&P περιμένει πραγματική ανάπτυξη 2,4% τα επόμενα τρία χρόνια, βλέπει ωστόσο δυναμική για καλύτερες επιδόσεις αν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα ώστε να προσελκύσει ισχυρότερες επενδυτικές ροές από το εξωτερικό.

Σημαντικός δείκτης για την ικανότητα των αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω το δυνητικό μονοπάτι ανάπτυξης της Ελλάδας τονίζει πως θα είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Σημειώνεται ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με B /B και θετικό outlook. Στην αξιολόγηση που είχε εκδώσει στις 20 Ιουλίου ανέφερε ότι αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης αν η κυβέρνηση εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να διευρύνει την φορολογική βάση και το επιχειρηματικό περιβάλλον, οδηγώντας έτσι σε υψηλότερη ανάπτυξη. Άλλος πιθανός καταλύτης για αναβάθμιση για ήταν η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την εξάλειψη των capital controls που παραμένουν σε ισχύ.

Το outlook θα μπορούσε να παραμείνει σταθερό αν αντίθετα με τις προσδοκίες του οίκου- υπάρχουν αναστροφές σε μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν ή η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη από τις προσδοκίες, κάιτ που θα περιορίσει την ικανότητα της χώρας να συνεχίσει την δημοσιονομική σταθεροποίηση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Να σημειωθεί ότι από τις 19 οικονομίες της ευρωζώνης η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά ταυτόχρονα στις πέντε που διαθέτουν θετικό outlook (οι άλλες τέσσερις είναι: Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία). Μόνο μία διαθέτει αρνητικό outlook (Ιταλία).