Το ελληνικό κρέας στην διεθνή έκθεση Τροφίμων και Ποτών στο Παρίσι

Τις καλύτερες εντυπώσεις σε µία από τις σπουδαιότερες διεθνείς εκθέσεις Τροφίμων- Ποτών στον κόσμο, στη SIAL PARIS, άφησε η συμμετοχή της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για την προώθηση του πρόβειου κρέατος “Meet the Lamb”. 

Μπροστά σε ένα δύσκολο και απαιτητικό κοινό από όλο τον πλανήτη, η ΕΔΟΚ κέρδισε το στοίχημα, προβάλλοντας με επιτυχία το ελληνικό αρνί γάλακτος και βάζοντας τα θεμέλια για την αναγνώριση του εγχώριου πρόβειου κρέατος στις αγορές του εξωτερικού.

Η παρουσία στη SIAL PARIS ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σημαντικές επαφές με ξένους παράγοντες και επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια των οποίων εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και τα μέλη της από Ευρωπαίους, Κινέζους και Άραβες εισαγωγείς. Μάλιστα, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας πρότεινε να εξεταστεί η προοπτική για κοινή ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων με τη δημιουργία Joint Venture.

Το περίπτερο της ΕΔΟΚ, σχεδιασμένο έτσι ώστε να συνδυάζει χώρους υποδοχής και συναντήσεων, αλλά και ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για το ψήσιμο του κρέατος, επισκέφθηκε πλήθος κόσμου και επαγγελματιών από διάφορες χώρες του κόσμου και προσέφερε “εμπειρίες” γευσιγνωσίας με τη σφραγίδα του διάσημου executive chef Νίκου Φωτιάδη.

Στο πρόγραμμα της ΕΔΟΚ περιλαμβανόταν και επιδείξεις που εξοικείωσαν τους επαγγελματίες με τις νέες κοπές κρέατος. Το “μενού” των υψηλών συναντήσεων ήταν εξίσου πλούσιο, καθώς, εκτός από τους Έλληνες και ξένους εισαγωγείς και εξαγωγείς, επισκέφθηκαν το περίπτερο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, η Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, Ευφροσύνη Μητά, η επιτροπή εξωτερικού εμπορίου της γαλλικής Διεπαγγελματικής Βοδινού Interbev και στελέχη της γαλλικής Διεπαγγελματικής Χοιρινού Interpor.

Η ΕΔΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα, τον Γενικό Διευθυντή, Καθηγητή ΑΠΘ, Ανδρέα Γεωργούδη και την επικεφαλής Επικοινωνίας, Βίκυ Κωστοπούλου.

Η έκθεση συγκέντρωσε φέτος περισσότερους από 7.000 εκθέτες από 119 χώρες και 310.000 εμπορικούς επισκέπτες, συμμετείχαν 135 επίσημες αντιπροσωπείες και 26 κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Περισσότεροι από τους μισούς εκθέτες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για το 2020.