Quantcast

Χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών

Κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου παραμένει, παρά τις θετικές εξελίξεις, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, με το 50% να καλύπτεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης των Ευρωπαίων αγροτών Copa Cogeca, Pekka Pesonen, μιλώντας από το βήμα του 2ου συνεδρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), με θέμα "Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη".

Ο Personen επισήμανε: "Είχαμε κάποιες θετικές εξελίξεις στα εθνικά αγροτικά εισοδήματα. Ωστόσο είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μισό από το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις και άλλο το μισό από την αγορά. Και πάλι όμως βρίσκεται κάτω από το μέσο μισθό που λαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι".

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το 2016 μόλις το 5,8% από το σύνολο αυτών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα ήταν κάτω των 35 χρόνων.

"Η γεωργία σήμερα στην Ελλάδα είναι επιχείρηση των ηλικιωμένων για αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες", πρόσθεσε.