Quantcast

Aλέξης Τσίπρας: Οι κακές ημέρες παρήλθαν για την Ελλάδα

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα "έχει γυρίσει σελίδα" και πως η οικονομική κρίση, που διήρκησε περισσότερο από 10 χρόνια, έχει φτάσει στο τέλος της, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο φόρουμ του Οργανισμού "Concordia", στο Grand Hyatt Hotel, στο Μανχάτταν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επανειλημμένως στις προκλήσεις της νεότερης γενιάς, τονίζοντας ότι αποτελεί το "μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας", ενώ άφησε αιχμές και για τους μηχανισμούς που επιχειρούν "να μας γυρίσουν σε άλλες εποχές".

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

"Δεν είστε χαμένη γενιά"

Τον  Ελληνα  πρωθυπουργό προλόγισε η φοιτήτρια του NYU, Βάλια Μητσάκη, η οποία αναφέρθηκε αρχικά στην δική της προσωπική ιστορία.  Όπως ανέφερε, μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν 16 ετών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.  Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έχει ξεκινήσει πρακτική σε πολιτικά γραφεία.  Η ίδια στηλίτευσε τον όρο "χαμένη γενιά", που απέδωσε η κοινή γνώμη σε αυτήν και τους συνομήλικούς της, με δεδομένο ότι μπαίνουν στην αγορά εργασίας μετά από μια καταστροφική περίοδο στην ελληνική οικονομία.

Eν συνεχεία, η Ελληνίδα φοιτήτρια προσφώνησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, έκανε άνοιγμα στους νεότερους Έλληνες, που αποτέλεσαν και το λεγόμενο "brain drain" τα χρόνια της κρίσης. "Είναι τιμή μου που με προσφωνεί η Βάλια, ένα μέλος της γενιάς των Ελληνίδων που πολλοί τους αντιμετώπισαν σαν να είναι καταδικασμένοι να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.  Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να εμπιστευτούμε το μέλλον σε εκείνους που μπορούν να το φανταστούν", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως, παρότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην μεγάλη ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού προβλήματος.

«Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε ότι Ευρώπη θα έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ξεκινώντας τη συζήτηση σε ένα καινούργιο πλαίσιο, στο οποίο δικαιώματα και υποχρεώσεις θα είναι ξεκάθαρα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι δίκαια και ρεαλιστικά».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, υπεραμυνόμενος του χειρισμού του θέματος από την κυβέρνησή του και εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα για την ασφάλεια και την ηρεμία στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Αναλάβαμε την ευθύνη μας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να καταστήσουμε τα Βαλκάνια μία ήρεμη και ασφαλή περιοχή της Ευρώπης».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στην πρόοδο που σημειώνεται στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εστιάζοντας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και τον αμερικανικό επενδυτικό παράγοντα στην Ελλάδα.

"Οι ΗΠΑ δίνουν 'ψήφο εμπιστοσύνης' στην ελληνική οικονομία.  Η Ελλάδα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος επενδυτικός προορισμός για τις ΗΠΑ, με επενδύσεις ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων", τόνισε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας και τον κομβικό, γεωπολιτικά, τομέα της ενέργειας.

Κλείνοντας ο κ. Τσιπρας κατέληξε πως οι "κακές ημέρες για την Ελλάδα έχουν παρέλθει, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.  Όμως είμαι πεπεισμένος ότι προβλέπεται ένα πιο λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μου".

Την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα παρακολούθησε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.