Quantcast

Βούτσης: 37,7 εκατομμύρια ευρώ στον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους όμως δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ

Στοιχεία για τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό για την ενίσχυση των πυροπλήκτων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρός της Νίκος Βούτσης γνωστοποιώντας ότι αν και έχουν συγκεντρωθεί 37,7 εκατομμύρια ευρώ δεν έχει εκταμιευθεί το παραμικρό ποσό.

Μιλώντας στην Ολομέλεια με αφορμή την  κύρωση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου ο κ. Βούτσης - ως ένας εκ των τριών θεσμικών διαχειριστών του λογαριασμού μαζί με τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Τσακαλώτο- είπε πως  τα 35 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τρεις κεντρικούς κρατικούς φορείς.Συγκεκριμένα τα 20 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό της Βουλής και τα 5 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 Τα υπόλοιπα 2.700.000 όπως είπε ο κ. Βούτσης προέρχονται από δωρεές πολιτών ή φορέων όπως ξένες Πρεσβείες.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής από το συνολικό ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ, καθώς ακόμη , τέσσερις μήνες μετά από τις φονικές πυρκαγιές η διαδικασία είναι ακόμα στη φάση έγκρισης των αιτημάτων.

Μέχρι στιγμής  έχουν εγκριθεί για έργα μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ. Το ένα  αφορά στη συλλογή του αμίαντου από τα κτίρια των πληγεισών περιοχών και το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο ευρώ στην ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους εγκαυματίες.

Ο κ. Βούτσης πάντως διαβεβαίωσε ότι «αυτός ο λογαριασμός δεν θα ξεμείνει», τονίζοντας ότι υπάρχουν επιπλέον μεγάλα ποσά από γενναίες δωρεές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό.