Quantcast

Διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας για τις απελάσεις διπλωματών από την Αθήνα και την ΠΓΔΜ

Κλίμα ψυχρού πολέμου με εμπλοκή και της Ελλάδας, αφού Μόσχα και ΝΑΤΟ μπαίνουν ξανά σε τροχιά σύγκρουσης με αφορμή την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα με την κατηγορία ότι επιχείρησαν παρεμβάσεις για να εμποδίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Λίγες ώρες έπειτα από το προσκλητήριο του ΝΑΤΟ προς τον Ζόραν Ζάεφ ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Βορειο-ατλαντική συμμαχία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών "κάρφωσε" τη Συμμαχία. Συγκεκριμένα, η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η "Μακεδονία" απορροφήθηκε με το ζόρι από το ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στολτενμπεργκ, την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά φρόντισε να κρύψει τα συναισθήματα της Συμμαχίας για τo ρόλο της Μόσχας όταν ρωτήθηκε σχετικά για το διπλωματικό θρίλερ που εξελίσσεται πάνω στη συμφωνία των Πρεσπών.  «Κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη”, τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να "μαζέψει" την υφέρπουσα κρίση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Μια ημέρα μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία είναι μια φιλική χώρα με την οποία έχουμε ιστορικά πολύ καλές σχέσεις, αλλά η Ελλάδα θεωρεί ότι το διεθνές δίκαιο είναι το θεμέλιο όλων των διμερών και πολυμερών σχέσεων, κάτι που ισχύει και στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» τόνισε σε συνέντευξη του στο Reuters ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Πάτησε ή όχι πόδι η εκκλησία μέσω ρωσικών διαύλων στο ζήτημα των Σκοπίων; Υπήρξε ή όχι προσπάθεια επιρροής μέσω των συλλαλητηρίων και με ρωσικό δάκτυλο; "Νοσηρότητες" απαντά ο Άνθιμος.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υποστηρίζει  ότι όλοι οι κληρικοί είναι μορφωμένοι και πως εάν υπήρχε κάτι επιλήψιμο οι ίδιοι πρώτοι θα το είχαν αντιληφθεί.

ΗΠΑ: Aνησυχητική η απόπειρα υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

"¨Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της", επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μόσχα: Οι απελάσεις δεν προσφέρουν τίποτε θετικό στις διμερείς σχέσεις

Σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας", τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου, αναφορικά με την είδηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε ότι "σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις».