Quantcast

Έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις 14.30 (ώρα Βελγίου) την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού .

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει την Τετάρτη από το Λονδίνο, στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στο νέο κτίριο της Συμμαχίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Τετάρτη 11 Ιουλίου

14.30 (τοπική ώρα) Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.

19.30 Δείπνο εργασίας

Πέμπτη 12 Ιουλίου

08.45 Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας, με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10.30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14.30 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

ΝΔ: «Ουαί υμίν, υποκριτές»

Μόλις έγινε γνωστή η επιβεβαίωση του τετ α τετ που θα έχουν οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, η ΝΔ εξέδωσε μια ειρωνική ανακοίνωση:

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, “ακατανόητη και επιζήμια” η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;» διερωτάται η ΝΔ και καταλήγει: «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Το θέμα των δύο στρατιωτικών

Υπενθυμίζεται ότι την συνάντηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μετά το πέρας τηςπρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Τη Δευτέρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν παρέστη στην ορκωμοσία του Ερντογάν ως νέου προέδρου της Τουρκίας κατ' επιλογή, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Μάλιστα, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους στο θέμα των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη το οποίο θα φέρει και στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν στην οποία και θα φανούν οι διαθέσεις του Τούρκου προέδρου. Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης πάντως, εκτιμούν ότι ο «σουλτάνος» θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το θέμα ως «μοχλό εκβιασμού». 

«Απαράδεκτη η κράτηση των δύο»

Προπομπός, της στάσης του, ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αναίτια και χωρίς κατηγορία κράτηση των δύο στρατιωτικών. Συν τοις άλλοις,  δεν άφησε ασχολίαστη την παρουσία πολιτικών στην ορκωμοσία Ερντογάν στην Άγκυρα λέγοντας δεν συμβάλλουν πουθενά η παρουσίας τους καθώς και ότι η χώρα δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή.