Quantcast

Ελεύθεροι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί μετά από 167 ημέρες στις τουρκικές φυλακές

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους είναι από την Τρίτη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τον Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του realfm στην Κωνσταντινούπολη Βάνα Στέλλου.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. 

Στη συνεδρίασή του οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη των στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει παλαιότερα τα αιτήματα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Τσίπρας: Πράξη δικαιοσύνης η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών

"Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

"Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του 'Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

'Αγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά".

H ανάρτηση Καμμένου για την αποφυλάκιση με την εικόνα της Παναγίας

Λιτή και συμβολική ήταν αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην αναγγελία της είδησης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ότι αποφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο Πάνος Καμμένος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitterμια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας. 

Αργότερα, όπως έγινε γνωστό επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για εξέλιξη και τον προσκάλεσε να σκεφθεί την Ελλάδα.

«Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς»έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Twitter. 

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών «είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως «οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού, του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο θα γίνουν τα εγκαίνια του ιστορικού κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον Μάρτιο.