Quantcast

Επικοινωνία του αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με Κατρούγκαλο και Ζάεφ

Δύο διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν  Ζάεφ είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν με σκοπό να τους επαινέσει για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ανακοίνωσή του, ο  αναπληρωτής εκπρόσωπος του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαντίνο, ανέφερε  για την τηλεφωνική συνομιλία Κατρούγκαλου - Σάλιβαν :

 «Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  Tζον Σάλιβαν  συνομίλησε  σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο για να τον συγχαρεί για το διορισμό του Υπουργού Εξωτερικών και για να επαινέσει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο  και για το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ  της Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο αναπληρωτής υπουργός  Σάλιβαν  θαύμασε  την ηγεσία και το θάρρος της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση αυτού του θέματος που θα ανοίξει οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και θα σταθεροποιήσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής υπουργός  υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συμφωνία, καθώς αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή”.

 Επίσης  ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική συνομιλία Ζάεφ –Σάλιβαν σε ανακοίνωση του ανέφερε  σχετικά:

  «Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών John J. Sullivan μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev και τον συνεχάρη  για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο  αναπληρωτής υπουργός επαίνεσε τον Πρωθυπουργό για την ισχυρή του ηγεσία στην εξασφάλιση της Συμφωνίας, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβνα  τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στo να υποδεχθούν  την  Βόρεια Μακεδονία ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ»