Quantcast

Γ. Σταθάκης: Πλέγμα μεταρρυθμίσεων υποστηρίζει την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου

Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και έκδοσης οικοδομικών αδειών ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς απλοποίησης διαδικασιών, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών για την «απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των διαδικασιών παραγωγής έργων».

Ο υπουργός έκανε λόγο για όλο και περισσότερα μηνύματα για ανάκαμψη της οικονομίας και υπενθύμισε σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση και στήριξη των επενδύσεων, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, το νέο σύστημα δημόσιων προμηθειών και η αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ.

Εστιάζοντας σε ζητήματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε «ένα πλέγμα θεσμικών παρεμβάσεων (νόμος για τον χωρικό σχεδιασμό, ΠΔ για τις χρήσεις γης, Τοπικά Χωρικά Σχέδια, Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος) με το οποίο -όπως είπε- το υπουργείο δημιουργεί τις συνθήκες για να αποκτήσει και η Ελλάδα σύγχρονη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική, ώστε να μπορεί να μιλά για «βιώσιμη ανάπτυξη με διαφάνεια, με ασφάλεια δικαίου και με κανόνες κοινούς και σεβαστούς απ' όλους, για την προσέλκυση επενδύσεων με απλοποίηση διαδικασιών».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, έως το 2020 η Ελλάδα για πρώτη φορά, θα έχει:

- αναρτημένους και κυρωμένους δασικούς χάρτες για το 90% της επικράτειας (από 1% το 2015 και 49% σήμερα)

- οριοθετημένη γραμμή αιγιαλών

Επιπλέον, «το Κτηματολόγιο θα καλύπτει το 90% της επικράτειας εντός του 2021, από 25% το 2015».

Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πληροφοριακό σύστημα e-'Αδειες, για το οποίο, όπως σημείωσε, εδώ και περίπου έναν μήνα, λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα με μεγάλη επιτυχία. Υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα δεν αφορά μόνο την υποβολή αλλά και την έκδοση των οικοδομικών αδειών, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας, την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και την πάταξη της διαφθοράς. «Πλέον ο έλεγχος περνάει στα Τοπικά και Περιφερειακά Παρατηρητήρια και η αδειοδότηση απλοποιείται και γίνεται ηλεκτρονικά, εξοβελίζοντας την επαφή με την πολεοδομία» τόνισε, και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και «θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και παρωχημένη κατάσταση με τους φακέλους των αυθαιρέτων. Παράλληλα εισάγονται νέα θεσμικά εργαλεία, όπως η τράπεζα δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων, η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο της ενέργειας, στο πλαίσιο ενός πολυετούς φιλόδοξου σχεδίου για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος. «Αύριο θα παρουσιάσουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο περιγράφεται η στρατηγική για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στην ΕΕ, για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 32% και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32%» είπε. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο θα προβλέπει σημαντική ενίσχυση του ρόλου των ΑΠΕ στις μεταφορές και θα θέτει στόχους παρεμβάσεων βελτίωσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ισοδύναμους με την πραγματοποίηση ενός προγράμματος «εξοικονομώ» ετησίως. Τέλος, σημαντική είναι η αλλαγή που έφερε ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς πλέον οι παραπάνω επενδύσεις δεν αφορούν μόνο μεγάλα έργα, αλλά επιτρέπεται η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης.

«Όλα αυτά αποδεσμεύουν τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας σε όρους καινοτομίας και παραγωγικής διαδικασίας» ανέφερε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Σταθάκης και κατέληξε: «Ο ρόλος των κατασκευαστών-μηχανικών είναι καίριος, έχουν την εμπειρία για να καταθέσουν προτάσεις, να ελέγξουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να διαχύσουν τη δουλειά που γίνεται στον τεχνικό κόσμο. Ρόλος πολύτιμος, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία σαφούς βελτίωσης των δεδομένων της οικονομικής δραστηριότητας».