Quantcast

Γαβρόγλου στο Real.gr: Η στήριξη της κυβέρνησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι ευχολόγιο, είναι πράξη

Ο υπουργός Παιδείας μιλά στο Real.gr για τον επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού χάρτη, με στόχο των εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων, αναφερόμενος στο  σύνολο των αλλαγών που θα επέλθουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.  

Εστιάζει στην αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, της περίφημης «ανωτατικοποίησης των ΤΕΙ» και στα καινοτόμα προγράμματα σπουδών απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο φόβο των φροντιστών  «εάν αυτή η πληθώρα των ανωτατοποιήσεων θα ανεβάσει πρώην ΤΕΙ ή θα υποβαθμίσει τα ΑΕΙ»

Μια από τις πιο φιλόδοξες προτάσεις του υπουργείου Παιδείας  αφορά  στην κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το ΤΕΙ απορροφάται από το πανεπιστήμιο και οι έδρες ξαναμοιράζονται στην περιοχή. Εξίσου σημαντικός θεωρείται ο διπλασιασμός του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων μετά τη συγχώνευση του με το ΤΕΙ.  Αποκτά 12 τμήματα ενώ μέχρι σήμερα είχε μόνο έξι. Το ΤΕΙ σβήνεται  δηλαδή σχεδόν από τον ακαδημαϊκό χάρτη…

«Με τη νέα αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τη στρατηγική του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, δημιουργούνται ιδρύματα δυναμικά, με αναδιαρθρωμένα τμήματα και με καινοτόμα προγράμματα σπουδών, ενώ παράλληλα η απαξιωμένη στο παρελθόν τεχνολογική εκπαίδευση, αναβαθμίζεται.

Αυτοί ήταν και παραμένουν οι στόχοι του εγχειρήματος που ξεκίνησε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συνεχίστηκε με τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στο Ιόνιο και στα Ιωάννινακαι με για τις συνέργειες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς και Θεσσαλίας. Μια πορεία που τα επόμενα βήματά της οδηγούν στην αναβάθμιση σε Πανεπιστήμιο του ΤΕΙ της Κρήτης, καθώς και στις συνέργειες του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ της Πάτρας.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Τα πανεπιστήμια σχεδιάζουν το μέλλον τους με προοπτική δεκαετιών και με βάση τις διεθνείς προκλήσεις. Είναι η πρώτη φορά που Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κάθονται στο ίδιο τραπέζι και οργανώνουν το κοινό μέλλον τους. Είναι η πρώτη φορά που δεν ακολουθήθηκε η ατελέσφορη, αν και συνηθισμένη στο παρελθόν, πολιτική να λαμβάνονται αποφάσεις από τα πάνω -όπως έγινε με το σχέδιο Αθηνά. Αποφάσεις που λαμβάνονταν με μικροπολιτικά και τοπικιστικά κριτήρια, με τους «παράγοντες» να… απαιτούν και τις κυβερνήσεις να σπεύδουν να ικανοποιήσουν αιτήματα, φτιάχνοντας Πανεπιστήμια και προσδοκώντας πολιτικά οφέλη από αυτό.

Εμείς αφήσαμε να μιλήσουν οι πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Να μελετήσουν τις προοπτικές, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους, να συζητήσουν, να διαφωνήσουν και να καταλήξουν σε πορίσματα.

Ο δρόμος της αναβάθμισης με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά θα ακολουθηθεί και στο μέλλον. Παράλληλα, τα πανεπιστήμια θα δώσουν ώθηση στην τεχνολογική εκπαίδευση με τη δημιουργία των δωρεάν διετών προγραμμάτων σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που θα απονέμουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Η στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από αυτή την κυβέρνηση, δεν είναι ευχολόγιο. Είναι πράξη. Για πρώτη φορά, ανακόπηκε η φθίνουσα χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με αύξηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και από τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις άνω του 40% για τη φετινή χρονιά. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ήδη επιτευχθεί ένας μεγάλος στόχος και συνεχίζουμε, θέτοντας στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας την ποιότητα και τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων μας.