Quantcast

Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον «Κλεισθένη» - Στηρίζει μόνο την απλή αναλογική

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη-1» και στηρίζει μόνο τα άρθρα για την απλή αναλογική. Εξηγώντας τη στάση αυτή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα άρθρα για την απλή αναλογική - για το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο - και αυτά θα είναι τα μοναδικά άρθρα που θα υπερψηφίσει, «μόνο και μόνο διότι το ΚΚΕ το θεωρεί βήμα της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου». Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν παρέλειψε πάντως να υπογραμμίζει, ότι αυτό δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, και ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες, ότι απλά και μόνο ένα εκλογικό σύστημα μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα των δήμων και Περιφερειών που είναι μηχανισμοί του αστικού κράτους.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει μια καρικατούρα δημοψηφίσματος, με απλά συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, για να καταστήσει τους δημότες συνένοχους στην αντιλαϊκή πολιτική.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τροπολογία του κόμματός του, για τη δυνατότητα των δήμων, κάτω από όρους και προϋποθέσεις, να προχωρούν στη μείωση των χρεών που έχουν οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για να μην προχωράνε έτσι σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αναφερόμενος στο άλλο, το μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι το σχέδιο του Κλεισθένη είναι η συνέχεια των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, που έγιναν για την προσαρμογή της αυτοδιοίκησης στο βωμό του αστικού κράτους και τις ανάγκες του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού συστήματος. Βασικό στοιχείο, όπως κατήγγειλε, παραμένει ότι οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση διατηρούνται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι στόχος είναι αυξηθεί το κομμάτι των ιδίων πόρων, πράγμα που σημαίνει επιχειρηματικότητα των δήμων, σημαίνει εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, σημαίνει ανταποδοτικότητα. Με άλλα λόγια, να πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες για τις όποιες παροχές που θα προσφέρουν οι δήμοι, και επίσης οι δήμοι να μπορούν να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε στο σημείο αυτό, ότι και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων (σε παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια κλπ) στους δήμους κινείται σε αυτή τη λογική, και θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις διακρίσεις αν αναλογιστεί κανείς τι θα συμβεί με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε μικρούς δήμους. Κατήγγειλε επίσης ότι ο σχεδιασμός είναι οι δήμοι να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, με κακοπληρωμένους μάλιστα εργαζόμενους και η παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων μέχρι και 99 χρόνια για μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες. Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε επίσης, ότι επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο τμήμα των εργαζομένων στους δήμους, σε ομηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ