Quantcast

Κατσώτης: Πανηγυρίζετε γιατί δεν θα κάνετε μια ακόμη περικοπή, πέρα από τις 30 που κάνατε και εσείς και οι προηγούμενοι

 "Δεν καταργούνται οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα τα τελευταία χρόνια", ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

 "Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν καταργεί τις διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα που έχουν μειώσει τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, πάνω από 30 φορές, που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων έως και 50%. Το νομοσχέδιο δεν επαναφέρει την κατώτερη σύνταξη, δεν καταργεί τον επανυπολογισμό που δίνει συντάξεις πείνας, δεν καταργεί τα ποσοστά αναπλήρωσης που από 70% έως 80% έχουν πάει στο 43%, το νομοσχέδιο δεν καταργεί τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας, δεν επαναφέρει τις συντάξεις των αγροτών που, από 486, σήμερα παίρνουν 320 ευρώ", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Κατσώτης είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει το άρθρο που προβλέπει τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους. "Θα ψηφίσουμε το άρθρο, επισημαίνουμε όμως πως όσοι συνταξιοδοτούνται με το νόμο Κατρούγκαλου, συνταξιοδοτούνται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Αποτέλεσμα η μέση νέα κύρια σύνταξη να φτάνει στα 480,29 ευρώ από 708,2 ευρώ που ήταν πριν από το νόμο αυτό", είπε ο βουλευτής και κατήγγειλε: "Οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες έως το 2022. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι για πανηγύρια. Πανηγυρίζετε γιατί δεν θα κάνετε μια ακόμη περικοπή πέρα από τις 30 και πάνω που κάνατε και εσείς και οι προηγούμενοι. Κατηγορείτε ο ένας τον άλλο ποιος έκανε τις περισσότερες μειώσεις στις συντάξεις. Κανείς δεν διαφωνεί ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κάνανε 21 μειώσεις συντάξεων. Ρωτάμε, εσείς καταργήσατε καμία από τις μειώσεις αυτές; Όχι, τις ενσωματώσατε όλες και συνεχίσατε το πετσόκομμα".