Quantcast

Κίνδυνος για ιταλικό ντόμινο

Μεγάλη ανησυχία σε Βρυξέλλες και Αθήνα για την ανυποχώρητη στάση της Ρώμης στο θέμα των ελλειμμάτων. Οι επιπτώσεις στα ελληνικά ομόλογα και ο προβληματισμός για την πορεία του τραπεζικού τομέα.

Συναγερμός έχει σημάνει σε Βρυξέλλες και Αθήνα από τις ισχυρές αναταράξεις που προκαλεί στην οικονομία της ευρωζώνης, κυρίως όμως στις αδύναμες οικονομίες του Νότου, το αντάρτικο της ιταλικής κυβέρνησης ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού της γείτονος τις επόμενες ώρες στην Κομισιόν. Ο κίνδυνος για παράπλευρα ατυχήματα αυξάνεται, καθώς οι αγορές «σφυροκοπούν» τις τελευταίες εβδομάδες τα ομόλογα της Ιταλίας και τις μετοχές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και οδηγούν ολοένα και υψηλότερα το κόστος δανεισμού. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα - πάνω από το 3,5% της Ιταλίας, αλλά και πλησίον του 4,5% της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να γίνει το πρώτο θύμα του ιταλικού ντόμινο, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Και φυσικά στο επίκεντρο της δίνης των αγορών βρίσκεται ο «μεγάλος ασθενής» τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ελλάδα, που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες των δύο χωρών, οι οποίες κουβαλούν πολύ υψηλά ποσοστά «κόκκινων» δανείων.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Kρίσιμη εβδομάδα για Ιταλία και Ελλάδα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι Βρυξέλλες και η Κομισιόν ετοιμάζονται από σήμερα Δευτέρα - και το πολύ τις επόμενες δύο ημέρες- να παραλάβουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος και, για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο ελέγχου, της Ελλάδας.

Σε σχέση με την Ιταλία, της οποίας η ιστορία απειλεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού όλων των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης, ξεκινά η επιχείρηση της «αποδραματοποίησης».

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Δημήτρης Λιάκος: «Η Ελλάδα επηρεάζεται από το διεθνές περιβάλλον αστάθειας»

Συνέντευξη στον Φοίβο Κλαυδιανό

«Η ιταλική οικονομία, στη λογική των αγορών, εκλαμβάνεται ως διάχυση συστημικού κινδύνου προς τη χώρα μας, αλλά και σε υπόλοιπες χώρες» , τονίζει στη Realnews ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, προειδοποιώντας ότι «ζούμε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και αυτό κάνει τις αγορές νευρικές και ευαίσθητες».

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Η Ιταλία τρομάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση

Οσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές (Μάιος 2019) αυξάνονται οι αντιπαραθέσεις χωρών με τα όργανα των Βρυξελλών. Οι χώρες με επικεφαλής την Ιταλία αμφισβητούν ενεργά τη λειτουργικότητα αλλά και τη νομιμότητα των κανόνων της δημοσιονομικής συνύπαρξης και των υποχρεώσεων που έχουν συμφωνηθεί (και επιβληθεί), έχοντας ως όπλο την ισχυρή πιθανότητα (με εύλογη τη δυνατότητα των χωρών να το πράξουν) αλλαγής των ισορροπιών στο Ευρωκοινοβούλιο και στα όργανα της Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews