Quantcast

Κόντρα Τσίπρα–Μητσοτάκη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: Άλυτη εξίσωση η συναίνεση

Με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να επιβεβαιώνουν ότι σε ό,τι αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση δεν υπάρχει μεταξύ τους το παραμικρό σημείο σύγκλισης, ολοκληρώθηκε η αντιπαράθεση των κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Επί δύο και πλέον ώρες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντιαπαρατέθηκαν με επιχειρήματα αλλά αποκλίνουσες απόψεις δείχνοντας ότι ο στόχος του 180 προκειμένου να περατωθεί η αναθεώρηση είτε θα περιοριστεί σε ελάχιστα άρθρα είτε θα παραμείνει άπιαστο όνειρο.

Περιγράφοντας δύο εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές πλατφόρμες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έδειξαν να διαφωνούν στη συντριπτική πλειοψηφία των ζητημάτων που ετέθησαν επιβεβαιώνοντας την άποψη πολλών ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης κινείται σε ναρκοθετημένο πεδίο.

Σε μείζον ζήτημα εξελίχθηκε η συζήτηση γύρω από τα άρθρα 32 και 34 τα οποία αφορούν στην αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με τον τρόπο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή διαδοχικές ψηφοφορίες για έξι μήνες και μετά προσφυγή στον λαό. Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος δεσμεύθηκε δημοσίως ότι το κόμμα του θα προτείνει ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίον χαρακτήρισε "εξαιρετικό" στην  άσκηση των καθηκόντων του προκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πράξει το ίδιο. "Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος, για να πιάνετε στο στόμα σας τον τωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση του Προέδρου της Ν.Δ και η αποφυγή δέσμευσης για το όνομα του κ. Παυλόπουλου ερμηνεύθηκε από τον κ. Τσίπρα ως αποκάλυψη σχεδίου ώστε να μην ανανεωθεί η θητεία του νυν Προέδρου καθώς ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί προτεινόμενο ο οποίος θα προέρχεται από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ . "Κάνετε διαχείριση της ήττας σας κ. Τσίπρα. Μιλάτε για πρόσωπα αντί να μιλάτε για την θεσμική διαδικασία της αναθεώρησης. Πάλι καλά που δεν μου ζητήσατε και το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου. Έχω άριστη σχέση με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον εκτιμώ και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά του" απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί υπερασπίστηκαν αντικρουόμενες απόψεις και για το αν αυτή η Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο ενώ αμφότεροι, απέρριψαν ο ένας τις προτάσεις του άλλου.

"Είναι πρωτοφανής η πρόταση Μητσοτάκη να ψηφίσει ο ένας τις απόψεις του άλλου προκειμένου να μετατραπεί η επόμενη εκλογή σε συνταγματικό δημοψήφισμα. Το Σύνταγμα μοιράζει την αναθεώρηση και στις δυο Βουλές. Είναι παράδοξο η πρώτη Βουλή να λέει Α και η επόμενη Β. Είναι παράδοξο εσείς αντί για συναίνεση να προτείνετε τζόγο. Πάρτα όλα ή  βάλτα όλα μέσα" είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να επιτρέψει στους βουλευτές του να ψηφίσουν τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο 16 (ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων) και το άρθρο 24 (προστασία από την κλιματική αλλαγή και ορισμός του δάσους) δεσμευόμενος ότι το κόμμα του θα ψηφίσει δύο από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί το πρωί στις 11:00.

Λόγω του μεγάλου αριθμού προτάσεων (151 μέχρι στιγμής) το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση η οποία θα συγκεντρώσει λιγότερες από 151 θετικές ψήφους δεν θα εγκριθεί και ως εκ τούτου δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία σε έναν μήνα ενώ για να επιβεβαιωθεί ότι μία πρόταση εγκρίθηκε με 180 από αυτή τη Βουλή απαιτείται να λάβει το σχετικό άθροισμα θετικών ψήφων και στις δύο ψηφοφορίες αυτής της φάσης.