Quantcast

Μ.Ζορμπά: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ίσως του χρόνου να βρίσκεται στο «σπίτι» του

Τον Πύργο Ηλείας, έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, και συγκεκριμένα τον κινηματογράφο «Απόλλων», όπου γίνονται οι προβολές των ταινιών μυθοπλασίας και animation των διαγωνιστικών τμημάτων, επισκέφτηκε το βράδυ της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου 2018, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«Ήθελα πάντοτε να έρθω στο Φεστιβάλ γιατί όλο αυτό που έχει σχέση με τα παιδιά και με την αχαλίνωτη φαντασία τους, το οποίο είναι δυνατόν να διοχετευτεί μέσα από μικρές ιστορίες ή άλλους τρόπους του κινηματογράφου, είναι κάτι που με ελκύει. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα δικαιώματα των παιδιών, επομένως πιστεύω ότι και το δικαίωμα στον πολιτισμό είναι ένα πολύ ισχυρό δικαίωμα, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε εύκολα, εδώ όμως γίνεται έμπρακτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Ζορμπά λίγο πριν παρακολουθήσει τις προβολές των ταινιών.

«Το Φεστιβάλ έχει μεγάλη εμβέλεια, πολύ μεγαλύτερη από την τοπική, αλλά και μια σχέση με την πόλη που είναι ιδιαίτερα δυναμική. Έχει επίσης μια δυνατότητα να μπορεί να απλωθεί στη διάρκεια της χρονιάς», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από τα οπτικοακουστικά, αυτός ο εγγραμματισμός που είναι πια απαραίτητος να υπάρχει και από τον κινηματογράφο. Επομένως, πιστεύω ότι τα βήματά του θα είναι σταθερά από εδώ και εμπρός, δεδομένου ότι έχει τη μεγάλη στήριξη από την πολιτεία».

Όσο για το θέμα της μετεγκατάστασής του στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (σ.σ. Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), ένα συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου, το οποίο παραχωρεί για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια, ενώ για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Ζορμπά αποσαφήνισε:

«Είμαστε έτοιμοι, τα χρήματα υπάρχουν. Υπήρξε μια ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία όμως έχει λυθεί κι επομένως πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα των 1-2 βδομάδων θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε το θέμα με πολύ γρήγορα βήματα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Ενδεχομένως του χρόνου, αν οι εργασίες γίνουν γρήγορα, το Φεστιβάλ να βρίσκεται στο "σπίτι" του, που είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ένα τέτοιο Φεστιβάλ χρειάζεται χώρους, εκτός από τη φαντασία και όλα τα υπόλοιπα που διαθέτει, για να μπορεί πραγματικά να στεγάζεται όπως πρέπει».

Σημειώνεται ότι σήμερα, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα 5-7 μμ. στην αίθουσα «Απόλλων» οι προβολές των κινηματογραφικών εργαστηρίων που έγιναν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα στο πλαίσιο του φετινού 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ενώ το βράδυ είναι η μεγάλη ημέρα της ανακοίνωσης και της απονομής των βραβείων. Φέτος διαγωνίζονται 76 ταινίες από 50 χώρες, από τις οποίες οι 12 συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, οι 20 στα Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, οι 23 στα Μικρού Μήκους Animation και οι 21 στα Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Camera Zizanio, όπου συμμετέχουν ταινίες μαθητών, διαγωνίζονται 127 ταινίες από την Ελλάδα, αντίστοιχος αριθμός ταινιών από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και 30 ταινίες από 15 χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας.