Quantcast

Με ψηφοδέλτιο «σεντόνι» η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με μάχη επιχειρημάτων για το αν η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη όχι μόνο ως προς την ανάγκη αλλά και ως προς το περιεχόμενο των άρθρων αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με την πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η Διάσκεψη των Προέδρων όσον αφορά στη διαδικασία επιβεβαιώνει τις αντικρουόμενες απόψεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας με το κυβερνητικό στρατόπεδο να υποστηρίζει ότι η επόμενη Βουλή θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτής της Βουλής και τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει ότι αν είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή δεν θα δεσμεύεται από το περιεχόμενο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης, η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο και η κατεύθυνση κάθε πρότασης. Απόντος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο η Διάσκεψη απέφυγε να πάρει απόφαση και παρέπεμψε το ζήτημα στην αυριανή ημέρα , οπότε και ο Πρόεδρος θα έχει επιστρέψει.

Κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής δια του εισηγητή της Γιώργου Κατρούγκαλου η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλέστηκε την απόφαση 11/2003 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτής της Βουλής είναι δεσμευτική και ότι η επόμενη δεν μπορεί να αποφασίσει το περιεχόμενο κατά το δοκούν. Το ζήτημα θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ίσως αγκάθι της αναθεώρησης. Η συζήτηση είναι κομβικής σημασίας με αφορμή κυρίως το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συμφωνούν μεν ως προς την ανάγκη αποσύνδεσης , προετείνουν ωστόσο δύο εντελώς διαφορετικές μεθόδους. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ψηφοφορία ανά μήνα και σε βάθος έξι μηνών ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία πριν από την προσφυγή στον λαό, ενώ η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την προσφυγή στον λαό και προτείνει τρεις ψηφοφορίες με τον Πρόεδρο να δύναται να εκλέγεται ακόμα και με 151 θετικές ψήφους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι η παρούσα Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και προτίθεται σε μια κίνηση πολιτικού -ματ να ψηφίσει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σημείωση ότι δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο. Κι αυτό ώστε το επίμαχο άρθρο να συγκεντρώσει πάνω από 180 , με τη Νέα Δημοκρατία να ευελπιστεί ότι ως κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να το αναθεωρήσει με μόλις 151 ψήφους. Ακόμα και στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσει θέμα ανικρουόμενων προτάσεων υποστηρίζοντας ότι μπορεί να ψηφιστεί μόνο η μία από τις δύο, η Ν.Δ είναι έτοιμη να ψηφίσει μόνο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι πολύωρη με αποτέλεσμα να υπάρξουν ήδη οι πρώτες εισηγήσεις για ψηφοφορία την Πέμπτη. Αιτία δεν είναι άλλη από το ότι προς ψήφιση θα τεθούν 149 προτάσεις οι οποίες συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες 50 υπογραφές. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις θα υπάρχουν πολλαπλές ψηφοφορίες για το ίδιο άρθρο καθώς πολλές προτάσεις αφορούν σε διάφορες διατάξεις ιδίου άρθρου. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί μιλούσαν για μακροσκελές ψηφοδέλτιο-σεντόνι, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις 149 προτάσεις. Οι σκέψεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία εγκαταλείφθηκαν γρήγορα ώστε οι ακόμα και σήμερα μη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία βουλευτές να μην προκαλέσουν νέο πρόβλημα.

Όπως έγραψε χθες η Realnews της Κυριακής για την κυβέρνηση η διαδικασία των δύο ψηφοφοριών σε ένα μήνα λαμβάνει χαρακτηριστικά μάχης. Τα αγκάθια είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο στα άρθρα στα οποία προσβλέπει να ψηφιστούν με τουλάχιστον 180 ψήφους. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση, οι νέοι αριθμητικοί συσχετισμοί στη Βουλή αναγκάζουν την κυβέρνηση να δώσει μάχη ακόμα και για το 151 σε ορισμένες από τις δικές της προτάσεις.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Realnews