Quantcast

«Μετωπική» Τσίπρα-Μητσοτάκη για Συμφωνία Πρεσπών, οικονομία και τα… fake news

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση της κατάργησης των περικοπών στις συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μία σειρά ζητημάτων, με τη “μερίδα του λέοντος” να έχουν η Συμφωνία των Πρεσπών και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για “μπακάλικη αριθμητική” ενώ τόνισε με έμφαση πως «είναι ντροπή να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία». Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «άθλιο μηχανισμό που παράγει fake news στο ελληνικό κοινοβούλιο» και προκάλεσε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές πριν φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

«Κύριε Μητσοτάκη παρακολούθησα την προσπάθεια σας να σηκώσετε με θεατρικό τρόπο τους τόνους και να πείσετε ότι έχετε κάποιο αφήγημα στην οικονομία», είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε για «μπακάλικη αριθμητική», απαντώντας, με παραπομπή σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην κατηγορία του προέδρου της ΝΔ ότι η Κυβέρνηση χρέωσε τη χώρα 100 δισ. ευρώ.

«Θυμάται ο λαός ποιοι οδήγησαν τη χώρα στα τεράστια ελλείμματα και τη χρεοκοπία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ως προς το θέμα των φόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρέλαβε τη χώρα σε διάλυση και χρηματοοικονομική ασφυξία και ότι η κυβέρνηση έφερε ένα πρόγραμμα πολύ ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής. «Εμείς επικεντρώσαμε στις μεγάλες διαρθρωτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος, ενώ εσείς αρχίσατε να πετσοκόβατε μισθούς και συντάξεις κι όποιον πάρει ο χάρος, μόνο απολύσεις και περικοπές», είπε.

«Τα αρνητικά μέτρα που πήραμε εμείς ήταν περίπου 9 δισ. όταν εσείς σε μια πενταετία πήρατε 65 δισ. Τι έρχεστε να συγκρίνετε;», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Προφανώς η ΝΔ είχε διαμορφώσει το πρόγραμμα της με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων μέσα, δεν θα το καταργούσε ποτέ», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά στο “μέτρημα” του κ. Μητσοτάκη των πόσων ημερών Πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας, σχολίασε ότι «ο λαός σάς έχει καταδικασμένους στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και «θα χρειαστεί τον Σεπτέμβρη του 2019 να ανανεώστε το κοντέρ» και να ξαναρχίσει το μέτρημα.

Κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να ανακαλύψει σκάνδαλα εις βάρος της Κυβέρνησης. «Αφού σκάνδαλα δεν βρίσκετε προσπαθείτε να τα επινοήσετε», είπε και προσέθεσε συμπλήρωσε «Αφού τα fake news για τους πολιτικούς και τις συντάξεις δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού ούτε εκεί βρήκατε τίποτα, αρχίσατε να ψάχνετε τους φίλους και τους συμμαθητές Υπουργών. Καλά το πάτε, αλλά κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η «Η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της, να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Σημείωσε ότι αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι λυπάται που όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σαν να ακούει τον Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο καθείς κρίνεται για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια που γίνεται να ψαρέψουν ορισμένοι τους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου αλλά με τα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε «Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτος εσείς με τη συνέντευξη σας στο περιοδικό Politico». «Δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που μιλά ο αντιπρόεδρος σας, κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα που βγαίνει και να εκστομίσετε εσείς ότι η Κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ρώτησε δε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν στο κάτω-κάτω θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο. «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;», είπε, ανεβάζοντας τους τόνους και τον κάλεσε να άρει την ψήφο του εάν νομίζει ότι είναι προϊόν συναλλαγής.

«Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνετε εσείς σήμερα εδώ. Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία», είπε στον Πρόεδρο της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε τους τόνους κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για «άθλιο μηχανισμό που παράγει fake news στο ελληνικό Κοινοβούλιο", με αφορμή αναφορά του Πρωθυπουργού σε συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο Politico.

Απαντώντας στον Πρωθυπουργό για τα θέματα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε: «Ζημιώσατε ή όχι το πρώτο εξάμηνο του 2015 την οικονομία κατά 100 δισ.; Δεν το είπαμε εμείς, ο κ. Ρέγκλινγκ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το είπαν. Σας θυμούνται όλοι κ. Τσίπρα στις πλατείες της οργής. Τότε οι πολίτες ήταν καλοί, τώρα που διαμαρτύρονται για το Σκοπιανό είναι φασίστες; Όλοι θυμούνται ότι θα καταργούσατε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε ήταν αχρείαστο. Στο mail Χαρδούβελη η διαφορά ήταν 1,5 δισ. αλλά εσείς πήρατε μέτρα 11 δισ. Οι τράπεζες έχασαν το 99% της αξίας τους από τα καμώματα τα δικά σας και του κ. Βαρουφάκη. Η ζημιά στις τράπεζες είναι διαρκής... Εσείς δεν είπατε ότι είχατε αυταπάτες; Πότε είδατε το φως το αληθινό, όταν κάνατε ένα ψεύτικο και κάλπικο δημοψήφισμα και μετά πήγατε ικέτης στην κ. Μέρκελ για να σας δώσει ένα τρίτο μνημόνιο;».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού για το παλιό πολιτικό σύστημα παρέθεσε τα ονόματα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Σπίρτζης, Μάρκος Μπόλαρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πάνος Καμμένος η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. «Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο κ. Τσίπρα, κοιτάξτε καλύτερα στα υπουργικά γραφεία», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «στο πρόσωπό σας ενσαρκώνονται οι τακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος».

Αναρωτήθηκε ακόμη, ρητορικά, «γιατί επαναφέρατε εσείς την συζήτηση στα θέματα της σκανδαλολογίας» και συνέχισε αναφερόμενος στο θέμα Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ: «Ασκήθηκε ή όχι ποινική δίωξη στον κ. Κιτσάκο, αυξήθηκαν ή όχι τα χρέη της εταιρείας στην ΔΕΠΑ;».

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ επανέλαβε «εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι, εσείς είπατε ναι κ. Τσίπρα, εσείς εκχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και όχι ιθαγένεια. Αυτά υπογράψατε. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ λέει ότι καταφέραμε και κερδίσαμε αυτά που οι προηγούμενοι δεν μας είχαν δώσει; Όταν μιλάτε για τις συγκεντρώσεις να είσαστε πιο προσεκτικός γιατί εσείς εκμεταλλευτήκατε το κύμα της οργής». Και συμπλήρωσε: «Το θέμα της ονομασίας και της γλώσσας δεν αφορά μόνο κάποιες ακραίες δυνάμεις. Εμείς από την αρχή καταδικάσαμε τον εθνικισμό και τον φασισμό και τη βία από όπου κι αν προέρχεται... Εσείς κυβερνάτε με τον κ. Καμμένο και ζητάτε τα ρέστα από εμάς; Έχετε βάλλει την κοινωνία απέναντι. Αν θέλετε κάνετε εκλογές πριν φέρετε τη συμφωνία στην Βουλή και εκεί θα πάρετε την απάντηση».