Quantcast

Κατρούγκαλος: «Fake news» ότι θα καταψηφίσουμε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: Πλήρης αυτογελοιοποίηση

Το ρεπορτάζ της Realnews για το ναρκοθετημένο πεδίο στο οποίο κινείται η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σκέπτεται να μην ψηφίσει δικές του προτάσεις ούτως ώστε να μη συγκεντρώσουν 180 ψήφους.

Κατά τη σύσκεψη των εισηγητών των κομμάτων που έγινε η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε την απόφασή της να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με την εκλογή από τον λαό, με την υποσημείωση ότι δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά απλώς συμφωνεί με την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου. Κι αυτό προκειμένου το συγκεκριμένο άρθρο να πάρει από αυτή τη Βουλή 180 ψήφους ώστε στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους να μπορεί να αναθεωρήσει το άρθρο κατά το δοκούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για cheating (πονηριά) και απόπειρα να εκβιάσει το αποτέλεσμα.

«Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς», είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αποκαλύπτοντας τη σκέψη που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του κόμματος να σαμποτάρουν τη δική τους πρόταση ώστε να μη συγκεντρώσει 180 ψήφους από αυτή τη Βουλή.

Έτσι, με δεδομένο ότι για να βεβαιωθεί το 180, χρειάζεται αυτό το άθροισμα ψήφων και στις δύο ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν μέσα στον επόμενο μήνα, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι αν στη μεθαυριανή ψηφοφορία το άρθρο συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους τότε σε ένα μήνα οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν τη δική τους πρόταση.

Η αποκάλυψη της σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ διαδόθηκε με ταχύτατους ρυθμούς στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επισημαίνει  ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατεύθυνση αλλά μόνο διαπίστωση της ανάγκης αλλαγής του άρθρου. «Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται αν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους», σχολίασαν κύκλοι της Ν.Δ.

Ενδεικτικό της διαφωνίας των δύο κομμάτων είναι ότι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Το ένα θα αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο θα περιλαμβάνει και εκτενές περιεχόμενο ανά πρόταση ενώ το δεύτερο ψηφοδέλτιο θα αφορά στην πρόταση της Ν.Δ το οποίο θα περιλαμβάνει τα άρθρα και μια πολύ μικρή αιτιολόγηση.

Πηγές ΝΔ για Κατρούγκαλο:  Πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας την δήλωση Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, μιλά για «πλήρη αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού» και προτείνει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, «να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...»

Το σχόλιο πηγών της ΝΔ

«Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία.

Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...»

Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος

Ο θόρυβος που προκάλεσε η δήλωση Κατρούγκαλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και η δήλωση κύκλων της Νέας Δημοκρατίας ανάγκασε τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών σε παρέμβαση στην Ολομέλεια προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Προκάλεσε δε αίσθηση το ότι ενώ δεν υπήρξε ερμηνεία περί απόσυρσης της διάταξης αλλά περί προσπάθειας ψήφισης του άρθρου με λιγότερες από 180 ψήφους ο κ. Κατρούγκαλος στην Ολομέλεια χαρακτήρισε ως fake news το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο ή ορισμένος αριθμός βουλευτών του θα αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο. “Έλεγα ότι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως  γεγονότα που υποκάσπτουν δημοκρατία” είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Λίγη ώρα νωρίτερα μάλιστα κατά τη σύσκεψη μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την “πονηριά” της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγές ΝΔ για ανακοίνωση Μαξίμου

«Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης-κουρελού δεν έχει πλέον όρια. Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει.»

Η συζήτηση της Αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Στη Βουλή η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές που το επιθυμούν να πάρουν το λόγο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε δεκτές σχετικές εισηγήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μάχη ώστε καμία πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος να μη συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους θα δώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να μην επιτρέψει στην επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε αναθεώρηση με 151 θετικές ψήφους.

Από την αίθουσα της Ολομέλειας ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή , στην ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη από την πλευρά της Κ.Ο θα ψηφίσει μόνο ένας βουλευτής, ενώ οι υπόλοιποι θα απέχουν.

“Εμείς θα ψηφίσουμε δι’ ενός βουλευτή ώστε να μην επιτρέψουμε στην επόμενη Βουλή με 151 να κάνει ό,τι θέλει” είπε ο κ. Λοβέρδος. Έτσι στην ψηφοφορία της Πέμπτης ο κ. Λοβέρδος θα είναι ο μόνος βουλευτής της Κ.Ο ο οποίος θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο προκειμένου να δώσει το στίγμα των προθέσεων και των θέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι υπόλοιποι βουλευτές θα απέχουν ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες του 180.

Υπενθυμίζεται ότι την άποψη πως καμία πρόταση δεν πρέπει να λάβει 180 θετικές ψήφους σε αυτή τη Βουλή είχε εκφράσει πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.