Quantcast

Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Με αιχμή το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπαν στο Real.gr ανώτατες κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι της συνάντησης, οι δύο ηγέτες θα επεκταθούν σε πάρα πολλά θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως το Κυπριακό και η κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και θέματα της λεγόμενης θετικής ατζέντας, όπως ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας, καθώς και η μεταναστευτική - προσφυγική κρίση.

Γενικότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση επετεύχθη να έχει επίσημο χαρακτήρα, μολονότι μέχρι και πριν από ελάχιστες μέρες δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί, έστω μια σύντομη συνομιλία των δύο ανδρών στο «όρθιο» (το λεγόμενο pull aside).

Φαίνεται, λοιπόν, να δημιουργείται μια θετική δυναμική απενεργοποίησης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ενδεικτικό της αβεβαιότητας που παραμένει είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να κρατά πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη σημερινή συνάντηση.

Παρόλα αυτά, ανώτατες διπλωματικές πηγές εξηγούσαν στο Real.gr ότι αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε έναν επαναπροσδιορισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων, λόγω του τέλους της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, αλλά και της ανάγκης του Ερντογαν να κλείσει διάφορα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στο εσωτερικό της χώρας του, στροφή που, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τα ελληνοτουρκικά.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης αλλά και της χθεσινής που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε, σε επαφή που είχε χθες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ παρών στη συζήτηση ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Επίσης, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή» την παραβατικότητα της Τουρκίας στην περιοχή και «πρωτοφανές γεγονός» ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα, στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δεν πρόκειται να συμψηφίσει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο το ζήτημα των δύο κρατούμενων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη με το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Αθήνα, όπως ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά, χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην εξέταση του αιτήματος ασύλου τους από την ελληνική δικαιοσύνη.