Quantcast

Προετοιμάζεται για No Deal - Brexit η Αθήνα με νομοσχέδιο - Τι αποφάσισε η Κομισιόν

Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που διαβιούν στην Ελλάδα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας προετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρίστου Δήμα , ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι βασικός στόχος της Ε.Ε και της Ελλάδας στην παρούσα φάση παραμένει η κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Αποχώρησης, πριν από την επίσημη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε (29.3.2019) , αποκάλυψε ωστόσο ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου εξόδου του ΗΒ χωρίς Συμφωνία, δηλαδή του λεγομένου No deal. 

"Τα δικαιώματα πολιτών, Ελλήνων στο ΗΒ και Βρετανών στην Ελλάδα αποτελούν βασική προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά τα μέτρα που λαμβάνει το ΗΒ για τους πολίτες της Ε.Ε και όσα έχουν ανακοινωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση για την προστασία των Ευρωπαίων/ Ελλήνων πολιτών επέλεξαν να ζήσουν και να εργασθούν στο ΗΒ τα προηγούμενα χρόνια αλλά και όσων επιθυμούν να το πράξουν στο μέλλον. Στην περίπτωση "no deal" τα δικαιώματα των Βρετανών που ήδη διαβιούν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρισθούν βάσει αμοιβαιότητας" αναφέρει ο κ. Κατρούγαλος.

Στο ίδιο κείμενο της γραπτής απάντησής του ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ειδική Συντονιστική Διυπουργική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί ξεκίνησε να ασχολείται σταδιακά και αργότερα πιο εντατικά για το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας επικεντρώνοντας την προσοχή της , κατ'αρχάς στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών στο ΗΒ και των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα , τις μεταφορές, την αστυνομική και δικαστική συνεργασία και τα τελωνειακά ζητήματα που θα προκύψουν από ένα άτακτο BREXIT.

Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία για θέματα αμιγώς εθνικής αρμοδιότητας η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες , που θα ολοκληρωθούν ως την 29η ΜΑρτίου 2019: 

-νομοθετική ρύθμιση για τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που διαβιούν στην Ελλάδα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας

-επεξεργασία σύντομου και στοχευμένου σχεδίου δράσης εκτάκτου ανάγκης, που θα συντονίσει τις δράσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν σε περίπτωση μη συμφωνίας

-ιστοσελίδα για το BREXIT που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για πολίτες και επιχειρηματικούς , οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση πατώντας εδώ

Η προετοιμασία για Brexit χωρίς συμφωνία, στο επίκεντρο συνεδρίασης της Κομισιόν

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις είναι 19 και για τις περισσότερες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Επτά προτάσεις έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. 12 προτάσεις πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν από τους συννομοθέτες και προχωρούν ικανοποιητικά. Εκτός αυτού, εγκρίθηκαν διάφορες μη νομοθετικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων 10 πράξεων κατ' εξουσιοδότηση, 6 εκτελεστικών πράξεων, καθώς και 3 αποφάσεων της Κομισιόν.

Όπως αναφέρθηκε  τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ δεν θα - και δεν μπορούν - να μετριάσουν τον συνολικό αντίκτυπο ενός σεναρίου "εξόδου χωρίς Σ.Α.", ούτε να αντισταθμίσουν με κανένα τρόπο την έλλειψη ετοιμότητας ή να επαναλάβουν τα πλήρη οφέλη της ένταξης στην ΕΕ ή των ευνοϊκών όρων οποιασδήποτε μεταβατικής περιόδου, όπως προβλέπεται στη Σ.Α. Οι προτάσεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα, έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και θα υιοθετηθούν μονομερώς από την ΕΕ. Δεν είναι "μίνι-συμφωνίες" και δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από αυτό το νομοθετικό έργο, η Κομισιόν ενέτεινε επίσης τις εργασίες της για την προληπτική ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της προετοιμασίας. Η Κομισιόν δημοσίευσε 88 ανακοινώσεις ετοιμότητας, μαζί με 3 αναλυτικές ανακοινώσεις για την ετοιμότητα για το Brexit και συνεχίζει να διεξάγει τεχνικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 σχετικά με γενικά ζητήματα ετοιμότητας και εργασίας έκτακτης ανάγκης και σχετικά με ειδικά ζητήματα τομεακής, νομικής και διοικητικής ετοιμότητας.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2019, η αναπληρώτρια γενικός γραμματέας της Επιτροπής Céline Gauer και μια ομάδα υπαλλήλων επισκέπτονται τις πρωτεύουσες των 27 κρατών μελών της ΕΕ για να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την ετοιμότητα, ενώ θα συζητήσουν τις εθνικές προετοιμασίες και σχέδια έκτακτης ανάγκης. Οι επισκέψεις μέχρι στιγμής έχουν δείξει υψηλό βαθμό προετοιμασίας από τα κράτη μέλη για όλα τα σενάρια, καταγράφει η Κομισιόν.