Quantcast

Σφοδρή επίθεση Καμμένου σε Κοτζιά - Οργισμένη η απάντηση του πρώην ΥΠΕΞ

Ένα Σαββατοκύριακο του Πετσίτη και του Φρουζή είναι η Μεγάλη Παρασκευή του Κοτζιά, ανέφερε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ. Κατρούγκαλος: Οι δικαστικές αποφάσεις και ο έλεγχος του Υπουργείου δεν έδειξαν τίποτα.

Βαρύ "κατηγορώ" κατά του τέως Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τον οποίον έδειξε ως ενορχηστρωτή της υπόθεσης ανάθεσης του έργου με τις βίζες προκειμένου να ανατεθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία επεφύλαξε ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος. 

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης προς το Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Καμμένος χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις κατά του Νίκου Κοτζιά ενώ κατέθεσε δεκάδες έγγραφα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τα οποία όπως είπε αφ'ενός επιχείρησε να εξαφανίσει ο Νίκος Κοτζιάς και αφ'ετέρου  αποδεικνύουν συνεννόηση μεταξύ του πρόεδρου της επιτροπής που θα διενεργούσε τον διαγωνισμό και του προέδρου της εταιρείας που τελικά ανέλαβε το έργο.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος από αυτές τις συνομιλίες προκύπτει όχι μόνο η συνεννόηση και η υπόδειξη των όρων του διαγωνισμοί από την εταιρεία αλλά και στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι όλα καθοδηγούνταν από τον κ. Κοτζιά.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο που διερευνά η Βουλή τα τελευταία χρόνια ενώ για έθεσε ως μέτρο σύγκρισης του Νίκου Κοτζιά τους Μανώλη Πετσίτη και Κωνσταντίνο Φρουζή:"Ένα Σαββατοκύριακο του Πετσίτη και του Φρουζή είναι Μεγάλη Παρασκευή του Κοτζιά".

Η ένταση κυριάρχησε ότι όταν ο προεδρεύων τη συνεδρίαση Γιώργος Βαρεμένος κάλεσε τον κ. Καμμένο να συντομεύσει:

«Εγώ δεν κατεβαίνω από δω, φέρτε μου τον φρούραρχό να με κατεβάσει. Εγώ  θα μιλήσω ότι κι αν κάνετε, να ξέρετε ότι θα ακουστώ ότι κι αν κάνεις θα ακουστώ, δεν θα με φιμώσεις. Αφαιρέσατε  την κοινοβουλευτική μου ομάδα ,προσπαθήσατε  να με ξεφτιλίσετε  θα τα ακούσεις σήμερα . Αν στηρίξετε τον Κοτζιά σήμερα  θα πέσει η κυβέρνηση. Εσείς ως κοινοβουλευτική ομάδα τον κύριο αυτόν θα  πρέπει να τον οδηγήσετε εκεί που πρέπει».

Στο σημείο παρενέβη ο Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Καμμένος ομολόγησε πως στόχος του ήταν να πέσει η κυβέρνηση: «Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση κ. Δρίτσα τότε να ξέρετε ότι δεν θα ενημέρωνα το υπουργικό συμβούλιο για την υπόθεση αυτή και τον πρωθυπουργό, θα έβγαινα να παραιτηθώ ως ήρωας θα πήγαινα στον εισαγγελέα και θα έφευγα».

Κατρούγκαλος : Επιφυλάσσομαι για τα στοιχεία που καταθέσατε

Απέναντι στις καταγγελίες Καμμένου ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε τον λόγο λέγοντας ότι οι δικαστικές αποφάσεις αλλά και ο διοικητικός εσωτερικός έλεγχος του Υπουργείου δεν έδειξε τίποτα το μεμπτό. Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο το ότι ο κ. Κατρούγκαλος επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα νέα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Καμμένος.

Η απάντηση του Κοτζιά

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον δημόσιο χώρο, με ύβρεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς» ανέφερε ο πρώην υπουργός, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του.

Όπως είπε, κακώς ο κ. Κατρούγκαλος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει στον «εθνικό συκοφάντη» τη δυνατότητα να μεταφέρει την υπονόμευση στο ναό της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα, η Βουλή να μετατρέπεται σε χώρο δικαστηρίου, «χωρίς εγώ να έχω το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού μου» είπε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας πως τα όσα κατέθεσε ο Π. Καμμένος, ο «εθνικός συκοφάντης» όπως τον αποκαλεί, είναι «μάλλον προϊόν παράνομης υποκλοπής» και αφορούν συνομιλίες ανάμεσα σε παλιούς διπλωμάτες.

«Σήμερα παρακολουθήσαμε μία βρώμικη συζήτηση στη Βουλή, που σύμφωνα με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την υπ. αριθμ. 9 του 1998, δεν θα έπρεπε να γίνει, γιατί όπως λέει η απόφαση, ζητήματα που βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία ή διερευνώνται από τον εισαγγελέα, δεν μπορούν να συζητηθούν στη Βουλή» είπε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας πως, «επιπλέον, η συζήτηση αντίκειται σε επτά αποφάσεις του ΣτΕ και δύο του Ελεγκτικού συνεδρίου, και μάλιστα για μία συμφωνία που έχει λάβει γραπτή έγκριση του τότε γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και σήμερα υπουργού Δικαιοσύνης».

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός είπε ότι περιμένει τον Πρόεδρο της Βουλής, «να παραπέμψει τους υβριστές για πειθαρχικό έλεγχο στη Βουλή».

Ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τις κινήσεις του Π. Καμμένου, στην προεκλογική καμπάνια που προσβλέπει να κάνει δια της δυσφήμισης συνεπικουρούμενος από «την επιπολαιότητα της κυβέρνησης». Φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετεί εκείνους που επιδιώκουν, άλλοι να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση ότι «σφαίρες, χώματα με αίματα και αίμα, έχουν σταλεί μόνο σε μένα, λες και είμαι ο αποκλειστικός τροφοδότης και διαπραγματευτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ακόμα και σήμερα, ο εθνικός συκοφάντης υβρίζει μόνο εμένα» .

Υπενθύμισε δε, ότι είχε συμφωνήσει (σ.σ. ο Π. Καμμένος) με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και «τώρα για προεκλογικούς λόγους και επειδή εξυπηρετεί ίσως και τρίτους, θέλει να εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν μακεδονομάχο».

«Καλώ τον εθνικό συκοφάντη» συνέχισε, «να δεχθεί και τη Βουλή να χορηγήσει, άδεια άσκησης ποινικής διώξεως, σύμφωνα με τα άρθρα, 61 παρ. 2, 62 παρ.1 του Συντάγματος, και να αφηγηθεί και εκείνος και να οδηγηθεί η υπόθεση εκεί που πρέπει, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εκεί ας αποδείξει, που δεν μπορεί, όλες τις συκοφαντίες που κάθε δεύτερη μέρα, όπως πράττει κάθε ένοχος, τις τροποποιεί» τόνισε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συνεχείς αντιφάσεις του πρώην υπουργού Άμυνας σχετικά με τα χρήματα για τα οποία κατηγορεί ότι έλαβε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και υπογράμμισε: «Λέω κάτι απλό στον εθνικό συκοφάντη: ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες για μη άρση του ασύλου, όπως έκανε χθες», προσθέτοντας πως στο δικαστήριο λύνονται οι υποθέσεις και όχι με μονολόγους στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι «εκεί θα αποδειχθεί και το ελατήριό του και το ίδιον όφελος και η εξυπηρέτηση τρίτων».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, ότι ο «εθνικός συκοφάντης» παρουσιάζει μία σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που φέρνει λεφτά στο δημόσιο και δεν δίνει σε κανένα τρίτο ούτε σεντς, ως κλοπή, γιατί «δεν έχει καταλάβει, ότι τα ποσά που επικαλείται δεν ορίστηκαν από εμένα, αλλά από τα δικαστήρια και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής της εταιρείας που σύναψε τη σύμβαση.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο κ. Καμμένος τον καλούσε με την «παρέα του» να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, «δηλαδή με καλούσαν να παρανομήσω. Δεν το έκανα και έχουν ανοίξει αυτό το κυνήγι» είπε.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε τις αξίες και τις αρχές με τις οποίες, όπως είπε, μπήκε στην Αριστερά, τόνισε ότι αποποιήθηκε της περιουσίας της οικογενείας του, αλλά «αυτό αδυνατεί να το καταλάβει ο εθνικός συκοφάντης. Του είναι αδιανόητη η ύπαρξη έντιμων ανθρώπων, που δεν υποκύπτουν σε απειλές».