Quantcast

Θεοδωράκης: Μόνο το Ποτάμι τολμά να πει τα αυτονόητα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα

«Οι νόμοι, oι κανόνες, το θεσμικό πλαίσιο, το Σύνταγμα δεν είναι γραμμένα σε πλάκες από γρανίτη. Πρέπει να αλλάζουν και να συγκλίνουν με την εξέλιξη της κοινωνίας, της επιστήμης, του πολιτισμού και τελικά των αναγκών των πολιτών» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

"Tο Ποτάμι προτείνει να αλλάξουμε πρώτα από όλα το 110 του Συντάγματος. Η αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι μια μαραθώνια διαδικασία. Να σκεφτόμαστε κάτι σήμερα και να το υλοποιούμε μετά από 10 χρόνια! Προτείνουμε: Η Βουλή να μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση με πλειοψηφία" υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε ότι πρέπει "το νέο Σύνταγμα να κατοχυρώνει τη διαγενεακή δικαιοσύνη, τα σύγχρονα ατομικά δικαιώματα. Η βιοποικιλότητα δεν μπορεί να είναι τροπολογίες σε νομοσχέδια. Πρέπει να είναι συνταγματικοί κανόνες. Τo είπε ξεκάθαρα και μελετημένα ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς για τα Μη κρατικά Πανεπιστήμια. Ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει. Πρέπει η χώρα εδώ σε αυτό το θέμα να πάψει να είναι Νότια Βαλκάνια" σημείωσε και συνέχισε λέγοντας:

"Ήδη έχουμε χάσει χρόνο και πολύ χρήμα. Η Τουρκία έχει περισσότερους από 50 χιλιάδες ξένους φοιτητές στα ιδιωτικά της πανεπιστήμια. Ο κ.Τσίπρας άλλωστε είναι – αν θυμάμαι καλά- επίτιμος διδάκτορας ιδιωτικού πανεπιστημίου της Σμύρνης! Τρόπαιο από προηγούμενη επίσκεψη του στην Τουρκία. Δεν μπορεί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να επιβιώνει ακόμη η λογική της Χούντας που έλεγε ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καταστρέψουν την παιδεία, γιατί θα σταματήσει ο έλεγχος του κράτους». Ο κ.Τσίπρας είχε πει «Δεν κάνω μη κρατικά πανεπιστήμια γιατί τότε ο προϋπολογισμός της παιδείας πρέπει να μοιράζεται σε δημόσια & μη κρατικά πανεπιστήμια». Είναι ψέμα. Ή τον έχουν παραπληροφορήσει ή παραπληροφορεί ο ίδιος τη Βουλή".

Επίσης όσον αφορά στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, σημείωσε: "Πρέπει να τολμήσουμε. Και πρέπει να δείξει θάρρος και η εκκλησία. Δεν νοείται πρόοδος - και εδώ απευθύνομαι κυρίως προς τη μεριά της ΝΔ – με όρους 19ου αιώνα. Όπως έγραφε ο Σταύρος Τσακυράκης: "Ο χωρισμός κράτους & εκκλησίας απαιτεί σοβαρότητα, συμμαχία με τους πιστούς που αντιλαμβάνονται ότι ο χωρισμός θα είναι ευεργετικός, όχι μόνο για το κράτος αλλά και για την ίδια τους τη θρησκεία με απόλυτο σεβασμό στην πίστη του καθενός". Eίναι υποκριτικό από τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για θρησκευτική ουδετερότητα στο άρθρο 3 και να μην αγγίζει το 16 παρ. 2 που λέει - προσέξτε! - ότι το κράτος και όχι η Εκκλησία - έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη όχι της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ αλλά της ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ συνείδησης!".Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: "Αν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποβεί άκαρπη, τότε η εκλογή γίνεται με απλή πλειοψηφία από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, περιφερειαρχών & των δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πληθυσμιακά Δήμων. (πρόταση Αλιβιζάτου). Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί πάλι ο λαός να μας βγάλει από το αδιέξοδο είναι διχαστική και λαϊκίστικη. Και χαιρόμαστε που η ΝΔ άλλαξε θέση και δεν υποστηρίζει πια την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό".

Επίσης, σημείωσε: "Η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης να μην είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Να επιλέγεται από την Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής με πλειοψηφία 3/5. Αν δεν συγκεντρώνεται πλειοψηφία 3/5 την επιλογή κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" είπε και συνέχισε: "Τα δικαιώματα – όλα τα δικαιώματα – στους ομοφυλόφιλους δεν απειλούν την ελληνική οικογένεια και βέβαια δεν απειλούν την πατρίδα. Κανείς δεν κινδυνεύει από τον σεβασμό της πραγματικότητας. Από το αντίθετο κινδυνεύουμε. Από την υποκρισία και την καταπίεση. Η διαφορετικότητα στον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν καθιστά κανέναν πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Είναι φορολογούμενοι, ψηφοφόροι, αγρότες, εργάτες, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικοί, άνεργοι. Είναι κάποιοι από εμάς. Δεν είναι παρακατιανοί".

Σχετικά με την ποινική ευθύνη υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, υπογράμμισε: Είναι οι πολιτικοί κάτι διαφορετικό; Μια ανώτερη κάστα; Αυτό είναι το ερώτημα. Εμείς απαντάμε: ΟΧΙ. Οπότε είναι αδιανόητο να παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πολύ γρηγορότερα από αυτά των πολιτών Αρνείστε να εκσυγχρονίσουμε το καθεστώς της ασυλίας των βουλευτών. Θέλετε να αποφασίζουν τα μεγάλα κόμματα ποιος θα έχει ασυλία και ποιος όχι. Θέλετε συναλλαγή και μικροκομματικό παζάρι. Το Ποτάμι προτείνει η ασυλία ή μη των Βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου. Για να δούμε την Ελλάδα αλλιώς, τη Βουλή αλλιώς και το Σύνταγμα αλλιώς, οι πολίτες πρέπει να ενισχύσουν μια ξεχωριστή φωνή, που δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει και δεν σιωπά μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους. Και αυτή η φωνή σήμερα είναι δυστυχώς μόνο η φωνή του Ποταμιού! Η φιλελεύθερη φωνή του Ποταμιού που τολμάει να λέει συγχρόνως "ναι" στα μη κρατικά πανεπιστήμια - "ναι" στη θρησκευτική ουδετερότητα. Κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να τα πει αυτά τα αυτονόητα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα" τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.