Quantcast

Τόσκας: Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που δείχνουν εγκληματικές ενέργειες

«Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής και δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι και για μια ακόμη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στη Νέα Μάκρη, υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, αφού εντοπίστηκαν δύο εστίες σε απόσταση 300 μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», κλιμάκια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες, στα σημεία που ξεκίνησαν οι φωτιές, ανακάλυψαν, έως τώρα, εννέα εμπρηστικούς μηχανισμούς. 

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι για λόγους συνειδησιακούς υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, την επομένη της τραγωδίας, αλλά εκείνος δεν την έκανε δεκτή και του είπε «την ώρα της πάλης συνεχίζουμε». «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Οι απώλειες είναι μεγάλες. Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς διήρκεσε μιάμιση ώρα», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας.

Αναφερόμενος στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα εκδήλωσης των μεγάλων πυρκαγιών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 11 μποφόρ. Όσον αφορά τις πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από τα πύρινα μέτωπα, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι δεν αμφισβητούνται, αφού όλες καταγράφονται, ενώ πρόσθεσε πως φέτος ήταν βελτιωμένη η κατάσταση, λόγω των πυροσβεστικών μέσων.

Εξήρε την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν αποφασιστικά ώστε να περιοριστούν οι απώλειες, ενώ σχετικά με την λίστα των αγνοούμενων από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ο κ. Τόσκας διευκρίνισε:«Υπάρχουν αναζητήσεις και όχι αγνοούμενα άτομα. Διαγράψαμε σαράντα ονόματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι τους ή ακόμη και στο Λονδίνο, όπως έγινε με ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών. Έχουμε διαρκή επαφή με τις ξένες πρεσβείες. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική κάνουν εξαιρετική δουλειά, Η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και επώδυνη. Πάντα υπάρχει η περίπτωση να βρεθεί κάποιος. Συνεχίζουμε σε καθημερινή βάση».

«Με εντολή του Πρωθυπουργού»

Από την μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι "από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο".

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό 'Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.