Quantcast

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Έχετε το θράσος να μιλάτε για αποστάτες, ποιος εσείς, να είστε πιο προσεκτικός

Μιας και έχετε το θράσος να μιλάτε για κυβερνήσεις κουρελού, να σας θυμίζω την κυβέρνηση που στήσατε το 2011 διορίζοντας πρωθυπουργό τεχνοκράτη. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να ολοκληρώσουν το έργο της, είπε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα περί «κυβέρνησης κουρελού».   

Έχετε το θράσος  κ. Μητσοτάκη να μιλάτε για αποστάτες, ποιος εσείς, να είστε πιο προσεκτικός, έχοντας και την παράδοση της οικογενειακής ευθύνης, είπε ο πρωθυπουργός. Τις τελευταίες μέρες έχετε εγγράψει στην ΚΟ της ΝΔ 4 βουλευτές άλλων κομμάτων. Εσείς μιλάτε για μεταγραφές; Έχετε το θράσος και το θάρρος να κουνάτε εσείς το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε.

«Γίνεται προγκρόμ τρομοκράτησης εναντίον βουλευτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι βαριά η ευθύνη του κ.Μητσοτάκη που με την αντιπολιτευτική του τύφλωση επιχειρεί να διχάσει τον λαό», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο δρόμος που ακολουθείτε μας οδηγεί σε μακρινές εποχές που ο ελληνικός λαός έχει αφήσει πίσω του. Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, της ιστορίας και της Δημοκρατίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Για το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο

"Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα", είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: "Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του". Συνέχισε δε λέγοντας: "Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες.Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του".

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Γιατί -το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν

"Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αποστοφή του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Για το 2015 και την άνοδο στην εξουσία

Το Γενάρη του 2015 ο ελληνικός λαός έκανε την ιστορική επιλογή να εμπιστευτεί σε μια νέα κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, να ανασυγκροτήσει την οικονομία σε στέρεες βάσεις και να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ανοίγοντας τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Όπως είπε, το 2015 η κυβέρνηση αναγκάστηκε με τον δύσκολο συμβιβασμό που επέλεξε, να κάνει ένα βήμα πίσω για να μπορεί σήμερα να κάνει πολλά βήματα μπροστά.«Οι εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, όταν ζητήσαμε από το λαό να συνεχίσουμε τη τη δύσκολη συμφωνία ήταν η πιο κομβική στιγμή. Μια πολιτική επιλογή ευθύνης και θάρρους που καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να αναλάβει».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τρία δύσκολα χρόνια και τέσσερις αξιολογήσεις αλλά και την προσφυγική κρίση που ανέκυψε.

Σήμερα, μετά τις δυσκολίες και τα λάθη που μπορεί να έγιναν, δεν υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν, ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. «Η αυγή του 2019 είναι η αυγή μιας νέας εποχής γιατί κόντρα στις Κασσάνδρες πετύχαμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», τόνισε.

Ηρθαμε εμείς οι «ερασιτέχνες» πολιτικοί και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την οικονομία και την κοινωνία, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η χώρα είναι εξασφαλισμένη ως το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας. Και αυτό το πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στα κοινωνικά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς:

-Με τις 100 δόσεις

-Την προστασία της πρώτης κατοικίας

-Το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

-Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Το χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας

-Την αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου

-Την στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών 

-Την θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία

-Τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας

-Τα κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ

-Την επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς

-Την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Αλλά και τον καθημερινό αγώνα κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα είπε ο πρωθυπουργός.

«Και θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης που είχαν ένα και μοναδικό στόχο. Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την  εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών» είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα". Είπε πως το σημαντικότερο είναι αυτό: “ όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια".

«Ο προϋπολογισμός που ψηφίσαμε προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση»

Ο προϋπολογισμός που ψηφίσαμε προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας

"Λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την αίθουσα, ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Ένας προϋπολογισμός", πρόσθεσε, "που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας".

Αναφέρθηκε επ' αυτού στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα “ Βοήθεια στο σπίτι”, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. "Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για πρώτη φορά για τις συντάξεις, όχι μειώσεις", όπως τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων "την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί".

"Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι είναι μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση της καταστροφικής πενταετίας από το 2010 έως τον Γενάρη του 2015 και που βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της επούλωσης των πληγών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας και δικαιοσύνης.

"Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό", είπε.

«Ό,τι πετύχαμε, τα πετύχαμε από κοινού με τους ΑΝΕΛ»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλα αυτά, έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, από "μια κυβέρνηση που τόσο λοιδορήθηκε και από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος".

"Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή όλοι με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια, εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και που από το 2015 και μετά άρχισαν να αισθάνονται οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά", τόνισε.

Όλα αυτά, συνέχισε ο πρωθυπουργός, "τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο που ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές". Είπε ότι αναγνωρίζει όμως ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια" και πως "αυτή τη συνεργασία, έντιμη και ειλικρινή, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις, εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε".

Πρόσθεσε ότι "όμως έμελλε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα "του εθνικιστή Γκρούεφσκι", δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας, για να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία", τόνισε.