Quantcast

Τσίπρας στη ΝΥ: Η Ελλάδα αφήνει πίσω τη λιτότητα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα

Ο Νέλσον Μαντέλα μας διδάσκει ότι η επίτευξη της κοινωνικής προόδου είναι μια διαρκής διαδικασία συγκρούσεων, αλλά και συμβιβασμών.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής και το πολιτικό παράδειγμα του, για να σημειώσει πως η Ελλάδα πέρασε και από αγώνα και από συμβιβασμό για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα, να αφήνει πίσω της τη λιτότητα, με αρχή τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως περιέγραψε.

«Προέρχομαι από μια χώρα μακριά από εκείνη του Νέλσον Μαντέλα. Από έναν πολιτισμό, ωστόσο, που ενέπνευσε τα δημοκρατικά ιδεώδη για τα οποία πάλεψε και για τα οποία ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει τη ζωή του», είπε ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι όμως «στον αιώνα που πέρασε, ήταν ο Νέλσον Μαντέλα που ενέπνευσε αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες», για να σημειώσει ότι «σήμερα, το όραμα και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, καθώς ο κόσμος μας βιώνει υπαρξιακές προκλήσεις: αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενδυνάμωση του ρατσισμού, και την ανάδυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η σημερινή διεθνής πραγματικότητα απαιτεί μια ηγεσία στο πρότυπο του Μαντέλα, ενός άοκνου αγωνιστή για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και -την ίδια στιγμή- ενός υπεύθυνου ηγέτη και αξιοθαύμαστου διπλωμάτη, που ήταν έτοιμος να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτούνταν για να διασφαλίσει αυτούς τους στόχους». «Πιστεύω ότι αυτή ήταν η δύναμη του», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για έναν «αγωνιστή που είχε αποδείξει την προσήλωση του στα δικαιώματα του λαού του, καθώς αναδύθηκε από την ριζοσπαστική αριστερά, τον αντιαποικιακό αγώνα και 27 χρόνια φυλάκισης». «Και παρόλα αυτά έγινε ένας ηγέτης που μετέτρεψε αυτή την οργή και τις ισχυρές πεποιθήσεις του σε μια απαράμιλλη ενέργεια στοχευμένη στη συμφιλίωση, την ενότητα και την ειρήνη», συνέχισε, παραπέμποντας στη ρήση του Νέλσον Μαντέλα: «Αν μπορούμε να μάθουμε πώς να μισούμε, μπορούμε να μάθουμε και πως να αγαπάμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε μια περίοδο όπου το πολιτικό μομέντουμ μας οδηγεί με γρήγορο ρυθμό προς τα πίσω, «πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων».

Σημείωσε ότι «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες» και πως «κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό». «Η χώρα μου πέρασε και από τα δύο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει:

«Και τώρα η Ελλάδα:

-Βγαίνει από τα προγράμματα της λιτότητας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους.

-Εδραιώνει τα δικαιώματα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, ενδυναμώνει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, προστατεύει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

-Διαχειρίζεται πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Επιλύει διεθνείς διαφορές, όπως είναι το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση του, όπως είπε, ότι είτε μέσω της επίλυσης συγκρούσεων, όπως το συριακό ή το Παλαιστινιακό ζήτημα ή την επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ ή την υποστήριξη της ανάπτυξης της Αφρικής, το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα πρέπει να μας εμπνέει σήμερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να τα πάμε πολύ καλύτερα.